ISPUNITE SVOJE ŽELJE

Nema ništa loše u trošenju novca na ono što želite sve dok time ostvarujete svoje financijske ciljeve.

Uzbudljivo je ispunjavati želje, a prelako je pri tome potrošiti previše.

Želja je beskonačno mnogo i jako je dobro da ih imamo jer su one i naša motivacija da ih ostvarimo i budemo stoga sretni i zadovoljni. Ali s ispunjenjem želja koje su isključivo vezane uz novac ipak je potreban oprez. Netko će reći da su sve želje takve. Nisu. Dodatan novac nije potreban ako se želi promijeniti vrsta hrane u tzv. zdravu prehranu ili ako se želi promijeniti način života ili provesti više vremena s obitelji, u prirodi ili u sportu.

Nedavno smo završili s Crnim petkom, koji je trajao cijeli vikend, i mamio nas sniženim cijenama radi dodatne kupnje koju smo možda i bili planirali, a možda i nismo, ali je u najmanju ruku bilo primamljivo gledati što se sve nudi i razmišljati o povoljnoj kupnji. Nakon njega već je stigao prvi adventski vikend i novi val razmišljanja kako ispuniti svoje želje i želje naših najmilijih.

S jedne strane imamo emocionalne želje, a s druge vrlo racionalna ograničenja s financijama kojima raspolažemo. Što napraviti u toj situaciji a da se ne pokajemo u siječnju?

Za dodatne izdatke potreban je dodatan novac koji dobijemo ili povišicom ili dodatnim izvorom prihoda ili zasluženim novčanim nagradama ili smo jednostavno planski uštedjeli u prijašnjim mjesecima da bismo mogli ispuniti želje.

Kako je želja beskonačno mnogo, prvo zlatno pravilo jest ispuniti one želje koje odgovaraju našim financijskim mogućnostima. Drugo zlatno pravilo jest da se ni tada ne ispunjavaju sve želje već se računaju male uštede na svaki dodatan izvor prihoda, jer ogoljeti se financijski do kraja vrlo opasno dok je zaštiti se uštedom vrlo mudro.

Zato djecu učimo štedjeti u „kasicama prasicama“, a odrasle ljude kako upravljati novcem. I koliko god učili sebe i druge, opet se često dovodimo u opasnost s obuzdavanjem želja i prekomjernim troškovima.

Financijsku pismenost učimo cijeloga života i nitko ne smije misliti kako će toliko naučiti da će postati imun na pogreške. Pravi su pobjednici samo oni koji naprave najmanji zbroj grešaka u životnome vijeku jer su bili oprezni, jer su učili, jer su se raspitivali na više strana, jer su čitali „mala slova“, jer su bili otvoreni za nova tehnološka rješenja i inovacije.

Treće zlatno pravilo jest ne zapasti u dugove radi ispunjenja želja koje nisu presudne u nečijem životu. Dugovi zbog kupovine odjeće, putovanja ili zato što nešto ima susjed, prijatelj ili kolega na poslu pa vas to tjera da i vi posjedujete, najgori su oblici duga visokog rizika.

Četvrto je zlatno pravilo da se ne osjećate loše ako ne možete ispuniti svoje želje.   Neke ćete želje moći ispuniti s vremenom ako imate motivaciju, upornost i ambicioznost. Neke će vam prestati biti želje jer će ih druge zamijeniti. Osvrnite se unatrag i preispitajte je li vam se to već dogodilo. Mnogima jest.

U blagdansko vrijeme pretvorite dio želja u nematerijalna zadovoljstva kao što su lijepa riječ, razgovor uz toplu čokoladu, pohvale, čestitke i ručno izrađeni ukrasi ili originalan   kolačić. Budite inventivni, kreativni i inovativni, a  i pazite što je vaša želja jer kineska poslovica kaže da se „možda ona i ostvari“, a svaka ne donosi nužno i veće zadovoljstvo.

Dobili ste povišicu? Razmislite o ovome prije nego što je potrošite

Dobili ste povišicu? Razmislite o ovome prije nego što je potrošite

Kada dobijete povišicu, četiri su načina mudra i razumna raspolaganja svojim novcem.

Moje savršeno putovanje

Moje savršeno putovanje

Putovanje treba planirati jer time štedite i novac, a bez plana rizik da nastanu problemi povećava se kao i vrijeme da ih se riješi. Slijedite sljedeće korake i putujte savršeno.

Kako pad eura utječe na vaš novčanik

Kako pad eura utječe na vaš novčanik

Tržišne promjene u jačanju ili slabljenju kune i eura utječu na vaše osobne financije pa vodite o tome računa ako putujete u inozemstvo ili kupujete preko interneta u stranim web-trgovinama.

Što darovati za blagdane

Što darovati za blagdane

Darivanjem možete nekomu financijski pomoći i poticati financijsku odgovornost, pa evo nekoliko ideja.

Sedam koraka do ispunjenja snova

Sedam koraka do ispunjenja snova

Snovi dolaze u svim oblicima i veličinama i ima ih bezbroj. Što ih spaja? Opći savjeti kako ih ostvariti podijeljeni u sedam koraka; počnite s prvim.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje!

Započni kviz