ZNATE LI SVOJA PRAVA NA INTERENTU

Samo 50 posto hrvatskih potrošača zna svoja prava vezana uz internetsku kupnju. Informirajte se i zaštitite!

E-trgovina zakonski je regulirana da bi se unaprijedila sigurnost i zaštita potrošača. Međutim, ako kupujete od prodavatelja izvan Hrvatske, moguće je da će kupnja biti regulirana na teritoriju na kojem prodavatelj posluje.

Za više informacija kao i za ostvarenje vaših prava možete se obratiti na ove adrese:

 • Ministarstvo gospodarstva http://potrosac.mingo.hr/hr/potrosac/ili na besplatni telefon za potrošače 072 414 414
 • Društvo za zaštitu potrošača, http://potrosac.hr
 • Hrvatska udruga za zaštitu potrošača, www.huzp.hr
 • Europski centar za zaštitu potrošača Hrvatska, http://ecc-croatia.hr

 

Ovo su vaša prava:

 • Imate se pravo predomisliti

Ako ste kupili proizvod putem interneta, ugovor možete, bez objašnjenja, raskinuti u roku od 14 dana. Ne morate objašnjavati trgovcu zašto ste se predomislili.

 • Povrat novca

Trgovac vam mora vratiti novac u roku 14 dana od dana kada ste ga obavijestili o odluci da odustajete. Povrat novca također uključuje troškove standardne dostave.

 • Kupnja glazbe i videa

Možete odustati od kupnje isključivo prije nego što počne postupak preuzimanja ili  prikazivanja digitalnog sadržaja.

 • Detaljni ispis svih troškova prije kupnje

Trgovci moraju navesti ukupne troškove proizvoda i bilo kakve dodatne naknade. Plaćate li kreditnom karticom ili drugim sredstvom plaćanja, ne mogu vam naplatiti više od iznosa stvarnog troška korištenja tim sredstvima plaćanja za trgovca.

U Europskoj uniji zaštićeni ste od „skrivenih troškova“ na internetu. Morate izričito potvrditi kako ste razumjeli da morate platiti trošak.

 • Isporuka proizvoda

Ako se ne dogovorite drukčije, trgovac vam mora isporučiti proizvod u roku od 30 dana.

 

Prije klika „kupi“, razmislite još jednom

 

Prije plaćanja još jednom bacite pogled na svoju „košaricu“, posebno na ukupan iznos, a provjerite i adresu dostave kupljene robe.

◦ Obratite pozornost na troškove dostave – najčešće je trošak dostave fiksan iznos.

  Kupujete li robu manje vrijednosti, pripazite da trošak dostave ne prijeđe vrijednost kupljene robe ili da ne čini veći dio ukupnog troška.

◦ Trošak carine – obratite pozornost na propise u Hrvatskoj. Iako je Hrvatska članica Europske unije, carinske pristojbe još se uvijek plaćaju na robu koja dolazi iz ostalih zemalja svijeta.

◦ Prije kupnje dobro je pročitati što su drugi kupci rekli o tom proizvodu, i to ne samo na stranici na kojoj se on kupuje (može je „uljepšati“ prodavatelj), već pokušajte doznati informacije od neovisnog izvora.

◦ Obvezno provjerite datum dostave.

◦ Zaštita osobnih podataka – ne ostavljajte podatke o svojoj kreditnoj ili bankovnoj kartici neprovjerenim e-trgovinama. Ako češće kupujete, možda ne bi bilo loše da imate odvojenu karticu samo za internetsku kupnju, ali tada bi bilo razborito ograničiti potrošnju da biste pri krađi podataka imali što manju štetu.

 Ovo su vaše odgovornosti:

 • Koristite se poznatim trgovinama!
 • Plaćajte na stranicama na kojima se prikaže lokot (imaju SSl – Secure

sockets layer)

 • Ne upisujte sve podatke u mrežnoj trgovini, nego samo kategorije označene zvjezdicom!
 • Koristite se snažnim lozinkama!
 • Ne kupujte mrežno s javnih računala!
 • Znajte što je „predobro da bi bilo istinito“!
Zaštitite se kad kupujete na internetu

Zaštitite se kad kupujete na internetu

Internet postaje najvažnije mjesto kupnje za sve više hrvatskih građana, a broj kupaca na mreži u sljedećim će godinama nastaviti rasti, procjenjuju analitičari.

Kako banke štite vaš novac

Kako banke štite vaš novac

Osobne podatke i privatnost svojih mrežnih korisnika banke štite služeći se najmodernijom tehnologijom i omogućuju vam veću mobilnost i udobnost obavljanja transakcija.

Zaštita od prijevara u pet koraka

Zaštita od prijevara u pet koraka

Mnoge su prednosti kupnje i plaćanja računa iz vlastita doma, no važno je pritom se znati zaštititi od mogućih zlouporaba na internetu kako biste smanjili rizik od prijevare, krađe identiteta ili podataka o vašim platnim karticama.

Opasnosti Facebooka

Opasnosti Facebooka

Najvažnije je da budete svjesni lažnih oglasa i promocija aplikacija i personaliziranih poruka te da ne otvarate takav zlonamjeran sadržaj, a nipošto ne ostavljajte svoje osobne podatke.

Čuvajte se internetskih brzih kredita

Čuvajte se internetskih brzih kredita

Ne nasjedajte na brze kredite na Facebooku jer je riječ o lihvarskim kreditima zbog kojih ćete se vrlo brzo naći u ozbiljnim financijskim problemima.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje!

Započnite kviz