Mali i srednji poduzetnici otporniji na promjene

Mikro, mala  i srednja poduzeća čine više od 50 posto izvoza i 54 posto ukupnog prihoda hrvatskoga gospodarstva te zapošljavaju više od dvije trećine svih zaposlenih, pokazuje posljednje CEPOR-ovo Izvješće o malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj.

Poslovanje 105 tisuća mikro, malih i srednjih tvrtki nakon godina stagnacije, uzrokovane gospodarskom krizom, pokazuje oporavak u ključnim segmentima kao što su rast zapošljavanja i izvoza.

Zaposlenost u malim poduzećima je u 2015. godini porasla u odnosu na 2014. za 2,5%, u srednjim poduzećima za 1,4%, dok je  u velikim poduzećima zabilježen pad broja zaposlenih za 1,6% . Vrijednost izvoza malih poduzeća u istom se razdoblju  povećala  za 6,7%, srednjih poduzeća za čak 13,2%, a velikih poduzeća za 7,3% .

Strateško opredjeljenje

Upravo ti pokazatelji potvrđuju tezu da su mala i srednja poduzeća, zahvaljujući svojoj fleksibilnosti, dinamičnosti i inovativnosti, znatno otpornija na promjene te da su pokretači rasta hrvatskog gospodarstva u globaliziranoj ekonomiji.

Upravo je o potencijalima malih i srednjih poduzetnika bilo govora na nedavnoj konferenciji ‘Financije na dlanu’ koju je Addiko banka 8. studenoga organizirala u Splitu, nakon Pule, Osijeka i Zagreba. Na njoj je predstavljena analiza prema kojoj mali i srednji poduzetnici ostvaruju najbolju kombinaciju rasta i profitabilnosti, najviše su poboljšali financijske rezultate, a usto su i najviše pridonijeli rastu izvoza i diversifikaciji hrvatskoga gospodarstva.

„Malo i srednje poduzetništvo strateška je odrednica Addiko banke jer predviđamo da će se hrvatski gospodarski rast temeljiti upravo na njihovom uzletu, u kojem bilježimo kontinuiran rast plasmana i očekujemo da se taj trend nastavi“, rekao je Nenad Mećava, izvršni direktor malog i srednjeg poduzetništva u Addiko banci.

Ipak je još uvijek ograničeni pristup kapitalu jedan od izazova za malo i srednje poduzetništvo. Uz tipične oblike financiranja kao što su bankarski krediti i ostali zajmovi, tu su i bespovratna sredstva Europske unije i subvencionirani krediti.

– Europska komisija bankama je namijenila posebnu ulogu u povlačenju novca iz fondova EU za poduzetnike zbog njihove sposobnosti da detektiraju financijski održive projekte – kaže Ivana Matković Mikulić, savjetnica za fondove EU Addiko banke. Bitno je na vrijeme u projekt uključiti poslovnu banku koja klijentu može pomoći u definiranju financijske konstrukcije i strukturiranju projekta EU.

Rast bankarstva namijenjenog za male i srednje poduzetnike, ne samo kreditiranja već različitih bankarskih proizvoda i usluga, pokazuje da Addiko razumije posebne potrebe i želje malih i srednjih poduzetnika te da mogu odgovoriti na izazove visokog kreditnog rizika.

Neograničen platni promet u jednoj banci

Kako bi im pružila najbolju moguću uslugu, Addiko banka je proširila svoju ponudu digitalnog bankarstva s dva nova paketa – Addiko Plus i Addiko Flat.

Prednost novih paketa Addiko Plus i Addiko Flat je da poduzetnici plaćaju jedinstvenu naknadu uz neograničeni kunski promet putem mobilnog i internetskog bankarstva.

Flat paket  je prvi paket za male i srednje poduzetnike na tržištu s jedinstvenom tarifom za digitalno bankarstvo“, kaže Joško Bjeliš, savjetnik za razvoj proizvoda i procesa iz Addiko banke.

Addiko Flat paket obuhvaća sve potrebne i najčešće korištene usluge kao što su transakcijski račun uz neograničen kunski unutarbankovni i međubankovni platni promet putem internetskog i mobilnog bankarstva, Visa Electron i Visa Business karticu bez upisnine i članarine uz mjesečnu naknadu od 350 kuna. Za Addiko Plus paket mjesečna naknada iznosi 250 kuna.

Za pakete poduzetnici ne trebaju s bankom sklopiti ugovornu obvezu, a nema niti troškova ugovaranja paketa.

Od svoje online banke poduzetnici očekuju jednostavan pristup internetskom i mobilnom  bankarstvu uz najmanje troškove te prilikom odabira poslovne banke prednost daju onima koji im omogućuju da brzo i jednostavno upravljaju svojim financijama uz što niže naknade.  Komplicirano  je međutim, ponekad shvatiti koje se sve naknade plaćaju i za koje usluge. Zato je potrebno istražiti ponuda na tržištu, različite naknade i provizije, te usporediti cijenu bankarskih usluga i odabrati paket usluga koji je najpovoljniji i koji najviše odgovara potrebama suvremenog poslovanja.

Addiko Bank Hrvatska

Ova stranica prikuplja isključivo nužne cookies (kolačiće)