Vijeće Europske unije je 12. 7. 2022. donijelo Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. Potvrdila je time da Hrvatska postaje dvadeseta članica koja će nacionalnu valutu zamijeniti zajedničkom valutom euro.

Kako bi se cjelokupno društvo, a posebno potrošači, postepeno naviknulo na novu valutu i automatiziralo preračunavanje kuna u eure u svojoj svakodnevnici, od 5. rujna se uvodi obaveza dvojnog iskazivanja cijena od strane svih trgovaca i pružatelja usluga.

Banke će, osim kroz svoju tarifu, iznose za podizanje gotovine iskazivati na bankomatima u kunama i eurima, prikazivati i kunska i eurska stanja računa na internetskom i mobilnom bankarstvu, na mjesečnim izvacima prometa po računu, kao i na svim potvrdama koje izdaju klijentima.

1 euro = 7,53450 kuna

Addiko_uvodjenje_eura1

5. rujna 2022. – zadnji rok za početak iskazivanja cijena i u kunama i u eurima

Addiko_uvodjenje_eura2

1. siječnja 2023. – dan kada će se sve kune na bankovnim računima automatski konvertirati u eure

Addiko_uvodjenje_eura3

1. – 14. siječnja 2023. – period u kojem će se u gotovini moći plaćati i u kunama i u eurima

Addiko_uvodnjenje_eura4

15. siječnja 2023. – dan s kojim će sva plaćanja biti moguća isključivo u eurima

Ako držite određenu gotovinu u kunama, pozivamo vas da ju položite na svoj Addiko račun i tako osigurate da se vaše kune 1. siječnja 2023. godine automatski pretvore u eure. Ako to ne uspijete učiniti do tada, ne brinite, jer ćete konverziju po fiksnom tečaju moći obaviti u našim poslovnicama kroz cijelu 2023. godinu i to bez naknade.

Ovo su prvi koraci prilagodbe na našu novu stvarnost unutar eurozone. Klijenti Addiko banke će biti detaljno i redovno obavještavani o svim aspektima uvođenja eura i poslovanja s Addiko bankom.

Do tada vas pozivamo da sve informacije potražite na službenim stranicama Hrvatske narodne banke Uvođenje eura u Republici Hrvatskoj.

Za nas kao banku ovo je prioritetan projekt putem kojeg imamo priliku i odgovornost aktivno doprinijeti uspješnom uvođenju nove valute za sve građane u Hrvatskoj!

ŽELITE VIŠE INFORMACIJA? POPUNITE FORMU I USKORO ĆEMO VAS NAZVATI.

Obrada Vaših osobnih podataka koje ste podijelili s nama putem Vaših odgovora i upotreba kontakt podataka je neophodna kako bi se poduzeli koraci prije sklapanja ugovora s Addiko Bank d.d. Zagreb (dogovaranje sastanka, kreiranje i slanje ponude). Prikupljeni podaci će se čuvati 4 (četiri) mjeseca i neće biti korišteni u druge svrhe.
Addiko bank d.d., Slavonska avenija 6, 10000 Zagreb je voditelj obrade podataka. Ako želite saznati više o obradi osobnih podataka, molimo posjetite web stranicu https://www.addiko.hr/o-nama/opce-informacije-o-obradi-osobnih-podataka/, ili kontaktirajte Službenika za zaštitu podataka putem email adrese sluzbenik.zast-os-podataka.hr@addiko.com ili nazovite 0800 1414.

Addiko Bank Hrvatska