Addiko Bank Hrvatska

Dobro došli u Addiko Europediju

Dobro došao, euro!

S ponosom i veseljem vas obavještavamo da je proces zamjene valuta na svim sustavima u našoj banci prošao uspješno, čak i prije vremena!

Od sada možete bezbrižno nastaviti koristiti sve naše usluge u novoj domaćoj valuti – euru!

Bitne informacije o prelasku na euro

Tijekom prosinca polovica Addiko bankomata je postupno izašla iz upotrebe kako bi se opskrbila novčanicama eura te će do 15. siječnja 2023. godine svi Addiko bankomati biti ponovo u funkciji. Sve dostupne bankomate u Hrvatskoj pronađite putem interaktivne karte bankomata.

Gotovina se može podizati bez naknade Addiko Debit Mastercard karticom na bankomatima svih banaka u Hrvatskoj do 15. siječnja 2023. godine.

Obavijesti o konverziji kuna u eure u poslovnicama

Kada dođete u poslovnicu banke zamijeniti gotov novac kune za gotov novac eura, molimo vas da odmah izbrojite zaprimljenu gotovinu jer naknadne reklamacije ne uvažavmo.

Ako želite zamijeniti kune u eure u iznosu većem od 5.001,00 EUR potrebno je unaprijed najaviti e-mailom, telefonski ili pisanim zahtjevom

    • Za iznose od 5.001,00 EUR do 20.000,00 EUR koji su najavljeni do 12:00 h zamjena je moguća sljedeći radni dan
    • Za iznose veće od 20.001,00 EUR koji su najavljeni do 12:00 h zamjena je moguća za dva radna dana

Addiko banka ne naplaćuje naknadu za zamjenu gotovog novca kune za gotov novac eura neovisno o količini novčanica i kovanica po transakciji.

Za dodatna pitanja, slobodno kontaktirajte Kontakt centar Addiko banke putem emaila info.hr@addiko.com ili putem besplatnog poziva na 0800 14 14.

Naš šef Oskar H. pripremio je niz korisnih savjeta i zabavnih informacija uz koje će nam promjena valute svima biti lakša. Kao i u svakoj enciklopediji, očekuju vas svi važni podaci, bitni datumi te odgovori na sva pitanja koji se tiču zamjene kune u euro!

Euro kalkulator

Iznos:

Iz valute:

U valutu:

FIKSNI TEČAJ KONVERZIJE

1 EUR = 7,53450 HRK

Zanimljivosti o euru

O euru slušamo toliko dugo i čini nam se da sve znamo, ali jeste li znali da je uvođenje eura 2002. godine bio jedan od najvećih logističkih poslova ikad? Odjednom je zamijenio čak  11 drugih valuta diljem Europe, a educiranje javnosti o sigurnosti bio je zahtjevan i sveobuhvatan posao.

Održivost je vrlo važna aktualna tema, a naša nova valuta svakako je aktualna i održiva. Naime, čak 57% pamuka koji se koristi za izradu novčanica eura dolazi iz održivih izvora!

Jeste li znali da je euro zapravo svojevrsna preteča elektronskim valutama? Kao takav uveden je 1999. godine i služio je za elektronička plaćanja, a tek tri godine kasnije tiskana je prva fizička novčanica.

Novčanice eura identične su u svim zemljama, dok kovanice oslikavaju specifičnosti određenih zemalja! Hrvatske specifičnosti bit će šahovnica, kuna, Nikola Tesla, glagoljica te naravno, karta Hrvatske. Sam simbol eura, €, inspiriran je grčkim slovom epsilon, te tako odaje priznanje kolijevci europske civilizacije.

Njemačka je bila prva država koja je 1999. godine uvela euro, a Hrvatska ovime postaje dvadeseta članica koja će svoju nacionalnu valutu zamijeniti zajedničkom valutom – eurom.

Kako bi se društvo, a posebno potrošači, postupno naviknulo na novu valutu i automatiziralo preračunavanje kuna u eure u svojoj svakodnevnici, od 5.9.2022. uvela se obaveza dvojnog iskazivanja cijena za trgovce i pružatelje usluga.

Trikovi za lakše snalaženje u prijelaznom razdoblju

Europedija-Addiko_web ikone-2-01[1]

Promjene ne sjedaju svima lagano, ali lakše ih je prebroditi uz dobru pripremu. Prijelazno je razdoblje već započelo, a dvojne cijene viđate svakodnevno – u trgovinama, ali i tijekom online kupovine. Nemojte samo pomiješati valute pa zabunom u košaricu staviti 7 kilograma banana misleći da im je cijena 1,5 kuna!

Europedija-Addiko_web ikone-2-02[4]

Ako želite okvirno i na brzinu preračunati eure u kune, imamo trik koji bi vam u tome mogao pomoći.

Za početak, iznos u eurima pomnožite s 10, npr.: 1,20 x 10 = 12.
Zatim od toga broja izračunajte četvrtinu: 12 : 4 = 3.
Od broja 12 oduzmite 3: 12 – 3 = 9.
I eto: 1,20 eura je 9 kuna!

Za precizan izračun ipak koristite naš Euro kalkulator na vrhu stranice!

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći pri prelasku na euro, a rješenja za sve ostale nedoumice pronađite ispod u rubrici Pitanja i odgovori o euru. Pratite nas i društvenim mrežama gdje vas očekuju dodatne informacije, savjeti i zanimljivosti!

Pitanja i odgovori o euru

Tečajna lista

Uvođenjem eura kao službene valute došlo je do promjena na tečajnoj listi. Način na koji su tečajevi do sad bili iskazani bio je izravnom metodom gdje je računska operacija bila množenje, jer je kuna bila varijabilna valuta u odnosu na ostale devize.

Primjer 1. (prije 1.1.2023.)

Klijent prodaje 10.000 USD i želi kupiti HRK, kupovni tečaj za USD je 7,10 (Banka kupuje USD) i za svojih 10.000 USD dobije 71.000 HRK.

10.000 USD*7,10=71.000 HRK

Primjer 2. (prije 1.1.2023.)

Klijent kupuje 10.000 USD za HRK, prodajni tečaj je 7,20 (Banka prodaje USD) i za 72.000 HRK dobije 10.000 USD.

10.000 USD*7,20=72.000 HRK

Kupovni tečaj bio je manji od prodajnog i računska operacija mijenjanja deviza u domicilnu valutu je množenje.

Nakon 1.1.2023. prikaz tečajne liste mijenja se jer se prikazuje kroz devize koje su sad varijabilna valuta u odnosu na euro našu domicilnu valutu. To znači da se mijenja računska operacija, tj. sad se deviza dijeli s tečajem kako bi dobili iznos u eurima.

Primjer 3. (nakon 1.1.2023.)

Klijent prodaje 10.000 USD i želi kupiti EUR, kupovni tečaj za USD je 1,10 (Banka kupuje USD) i za svojih 10.000 USD dobiti će 9.090,91 EUR.

10.000 USD/1,10=9.090,91 EUR

Primjer 4. (nakon 1.1.2023.)

Klijent kupuje 10.000 USD za EUR, prodajni tečaj je 1,03 (Banka prodaje USD) i za 9.708,74 EUR dobiti će 10.000 USD.

10.000USD/1,03=9.708,74 EUR

Kupovni tečaj nakon 1.1.2023. je veći od prodajnog i računska operacija kad se deviza (varijabilna valuta) pretvara u eure (domicilnu valutu) je dijeljenje.

Gotov novac

Razdoblje dvojnog iskazivanja je razdoblje u kojem se cijene istovremeno iskazuju u kuni i u euru. Razdoblje dvojnog iskazivanja počinje 5.9.2022. i završava 31.12.2023.

Novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti za euro cijelu 2023. godinu bez naknade.

U svim poslovnicama banke.

U bankama je rok za zamjenu kuna u eure do 31.12.2023. godine. Nakon toga novčanice kune moći ćete zamijeniti za euro u Hrvatskoj narodnoj banci u bilo kojem trenutku u budućnosti. Za razliku od novčanice kune, zamjena kovanica kune za euro u Hrvatskoj narodnoj banci biti moguća do isteka tri godine od datuma uvođenja eura.

Zamjena gotovog novca kune prema fiksnom tečaju konverzije moguća je tek od 1.1.2023. godine. Prije toga moguće je gotov novac kune položiti na svoj račun u banci te će se sa 1.1.2023. automatski preračunati u eure prema fiksnom tečaju konverzije.

Tijekom cijele 2023. godine zamjena kuna za eure bit će potpuno besplatna.

Tijekom cijele 2023. godine zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura bit će moguća bez naknade u poslovnicama banke. Za veće iznose gotovine Addiko banka će pripremiti terminski plan kako bi se klijenti najavili, a poslovnicama olakšalo upravljanje gotovinom.

Kartice

Konverzija i uvođenje nove valute neće utjecati na način korištenja debitnih/prepaid ili kreditnih kartica korisnika. Korisnici kartice neće trebati poduzimati nikakve radnje prije, tijekom ni nakon zamjene valute.

Kartice izdane po računima, a na kojima je došlo do konverzije, ostaju valjane i samo preračunavanje na njih nema utjecaj.

Korisnici kartice ne trebaju ništa učiniti. Valuta kartičnog računa automatski će se promijeniti u euro 1. siječnja 2023. Zbog toga će kartice automatski podržavati transakcije u eurima.

Uvođenje eura neće dovesti do povećanja cijena naknada za kartična plaćanja. Iznose naknada u eurima možete provjeriti dvojni prikaz u Općim uvjetima poslovanja i naknade – građanstvo i Općim uvjetima poslovanja i naknade – poslovni subjekti.

Radi prilagodbe građana, od 1. do 14. siječnja 2023. godine gotovinske transakcije i plaćanja moći će se izvršavati i u eurima i kunama. Dakle, gotovina u kunama prihvaćat će se samo do 14. siječnja 2023., dok će se bezgotovinsko/ kartično/digitalno plaćanje od 1. siječnja izvršavati isključivo u eurima.

Kratkotrajni prekidi u radu sustava koji to omogućuje su mogući. Addiko banka ulože napore u pripreme kako bi osigurala da kartice i bankomati rade neometano tijekom cijelog procesa konverzije.

Ne. Na datum uvođenja eura, banka će preračunati sredstva na računima iz kuna u eure bez naknade, prema fiksnom tečaju konverzije. Podaci o transakcijskim računima na kojima se financijska sredstva čuvaju, brojevi računa i kartica i sl., ostat će nepromijenjeni.

Od 1. siječnja 2023. sva bezgotovinska plaćanja izvršavat će se samo u eurima, stoga neće biti moguće odabrati valutu.

Krediti

Kunski krediti preračunat će se u eure prema fiksnom tečaju konverzije bez naknada za klijente banaka.

Addiko banka će vam najkasnije 30 dana prije konverzije poslati novi otplatni plan u eurima na vašu adresu koju imate na osobnoj iskaznici ili adresu za primanje pošte koju ste naveli.

Visina kamatne stope za kunske kredite ne može biti viša od vaše zadnje kamatne stope koja se obračunala na kune. Konverzija kredita ne utječe na promjenu kamatne stope ako imate ugovorenu fiksnu kamatu ista se neće mijenjati.

Konverzija je besplatna i radi se temeljem zakona o konverziji po fiksnom tečaju konverzije utvrđenom zakonom.

Računi

Nema promjene, punomoći dane za raspolaganje sredstvima po određenim računima, a na kojima je došlo do preračunavanja, ostaju valjane i samo preračunavanje na njih nema utjecaj.

Iznos u kunama preračunat će se u iznos u eurima uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, te pripisati postojećem stanju računa u eurima. Stanje u valuti USD ostaje nepromijenjeno.

Iznos u kunama preračunat će se u iznos u euru uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, a automatikom će se otvoriti eurski dio računa i pripisati mu se konvertirano stanje u eurima, a kunski dio računa zatvoriti.

Nije potrebno, banka će automatikom svako zatečeno stanje, pa i 0,00 u HRK preračunati u iznos u euru uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, te automatikom otvoriti eurski dio računa.

Nije potrebno, jer će Addiko banka automatikom svako zatečeno stanje, pa i iskorišteni iznos prekoračenja preračunati u iznos u eurima uz primjenu fiksnog tečaja konverzije.

Iskorišteni iznos prekoračenja po računu u kunama, preračunat će u iznos u eurima uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, te pripisati postojećem stanju eurskog računa. U ovom slučaju postojeće pozitivno stanje u eurima biti će umanjeno za preračunati iznos iskorištenog prekoračenja.

Da. Od 5. rujna 2022. godine pa sve do 31. prosinca 2023. godine Addiko banka će na digitalnim kanalima i na izvodima po računima za potrošače prikazivati dvojno u obje valute stanja računa i iznose prekoračenja.

Bankomati

Podizanje gotovog novca kune na bankomatima bit će moguće do 31. prosinca 2022. godine.

Sa 1. siječnjem 2023. godine bankomati bi trebali biti spremni za podizanje eura. Moguće je da prvih dana neće svi bankomati biti osposobljeni, no u kraćem roku podizanje eura trebalo bi biti moguće na svim bankomatima.

Već sada pa sve do kraja 2023. godine na ekranima Addiko bankomata iznosi gotovog novca koji se podiže bit će iskazani u kunama i eurima.

U bankomatima će biti raspoložive novčanice od 10 i 20 eura, a postupno će se uvoditi u ponudu novčanice od 50 i 100 eura, ovisno o procjeni svake pojedine banke na temelju analize potrošnje i učestalosti korištenja bankomata na pojedinim lokacijama.

Štednja

Ne. Uvođenje eura neće utjecati na valjanost postojećih ugovora u kunama. Iznosi navedeni u kunama smatrat će se iznosima u eurima uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.

Ukupni iznos depozita u kunama preračunat će se bez naknade u iznos u eurima uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje, a ugovorena kamatna stopa ostat će nepromijenjena.

Ukupni iznos depozita u kunama preračunat će se bez naknade u iznos u eurima uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje, a primijenit će se kamata utvrđena 30.11.2022. za tromjesečje koje započinje od 31.12.2022., a za sve buduće izračune kamatne stope primjenjivat će se tromjesečna nacionalna referentna kamatna stopa za euro.
Podsjećamo da Addiko banka utvrđuje vrijednost promjenjivog dijela kamatne stope četiri puta godišnje 28.02., 31.05., 31.08. i 30.11. primjenjujući pravilo zaokruživanja vrijednosti promjenjivog parametra na gornju četvrtinu te ih primjenjuje u narednom tromjesečju koje započinje 31.03., 30.06., 30.09. odnosno 31.12.

Ugovoreni način dinamike obračuna i isplate kamate ostaju nepromijenjeni i nakon konverzije kunskog depozita na euro. Sva kamata obračunata do 31.12.2022 bit će u kunama, a nakon 1.1.2023. u eurima.

Addiko banka je potpisnica Etičkog kodeksa kojim se obvezala na pouzdano i transparentno postupanje tijekom uvođenja eura s ciljem stvaranja povjerenja i sigurnog okruženja za potrošače.

ŽELITE VIŠE INFORMACIJA? POPUNITE FORMU I USKORO ĆEMO VAS NAZVATI.

Obrada Vaših osobnih podataka koje ste podijelili s nama putem Vaših odgovora i upotreba kontakt podataka je neophodna kako bi se poduzeli koraci prije sklapanja ugovora s Addiko Bank d.d. Zagreb (dogovaranje sastanka, kreiranje i slanje ponude). Prikupljeni podaci će se čuvati 4 (četiri) mjeseca i neće biti korišteni u druge svrhe.

Addiko Bank d.d., Slavonska avenija 6, 10000 Zagreb je voditelj obrade podataka. Ako želite saznati više o obradi osobnih podataka, molimo posjetite web stranicu https://www.addiko.hr/o-nama/opce-informacije-o-obradi-osobnih-podataka/, ili kontaktirajte Službenika za zaštitu podataka putem email adrese sluzbenik. zast-os-podataka.hr@addiko.com ili nazovite 0800 1414.

Addiko Europedija