ČUVAJTE SE INTERNETSKIH BRZIH KREDITA

Ne nasjedajte na brze kredite na Facebooku jer je riječ o lihvarskim kreditima zbog kojih ćete se vrlo brzo naći u ozbiljnim financijskim problemima.

Brzi krediti putem interneta najskuplje su moguće zaduživanje, a kako su namijenjeni uglavnom građanima koji nisu kreditno sposobni u klasičnim bankama, potreban je dodatan oprez.

Internet i Facebook puni su oglasa: „Brzi krediti“, „Krediti-pozajmice“, „Kredit na karticu – isplata odmah“ i sličnih.  Nipošto ne nasjedajte na te ponude!

Hrvatska narodna banka  (HNB) upozoravada pripazite komu se obraćate za financijsku pomoć i s kime sklapate ugovorne odnose i pod kojim uvjetima.

Naime, ako je riječ o banci koja nije registrirana u Hrvatskoj, HNB im nije izdao odobrenje za rad i „ ne može osigurati praćenje zaštite potrošača“ jer za njih vrijede drukčija pravila poslovanja. To znači da će se potrošači koji ne budu otplaćivali internetski kredit na vrijeme vrlo brzo naći u ozbiljnim financijskim problemima jer ovakve mrežne banke vrlo brzo i efikasno naplaćuju zatezne kamate i ostale naknade.

Popis kreditnih posrednika koji imaju odobrenje Ministarstva financija javno je dostupan na mrežnoj stranici tog ministarstva. Ako internetske kredite nudi neki posrednik ili „suradnik “ registriranih kreditnih posrednika koji nemaju licenciju Ministarstva financija, a koji nude brzo i lako rješenje vaših teških financijskih problema – bježite od njih! 

Lažni brokeri i osiguravatelji

Žrtve financijskih prijevara nisu samo ljudi koji ne mogu uobičajeno dobiti kredit i podmirivati svoje novčane obaveze jer financijski prevaranti ciljaju i na ljude koji imaju viška novca što ga ulažu u dionice i druge vrijednosne papire te žele osigurati svoj život i imovinu.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) sve češće upozoravana pojavu raznih posrednika europskih brokerskih kuća koji nude investicijske i osiguravateljske usluge, a nisu ovlašteni za rad u našoj zemlji.

Hanfa ističe važnost provjere podataka ovlaštenih osoba u registrima ovlaštenih zastupnika i posrednika u osiguranju/reosiguranju te je upozorila  i kako se hrvatskim građanima  putem određenih internetskih stranica (blogovi, društvene mreže, forumi i sl.) predlaže trgovanje špekulativnim financijskim instrumentima.  

Riječ je o prikrivenu reklamiranju takvih brokera odnosno neprimjerenim marketinškim strategijama u kojima se prenaglašavaju samo navodne pozitivne strane trgovanja, pa Hanfa upozorava da ne nasjedate na takve oglase!

Zaštitite se kad kupujete na internetu

Zaštitite se kad kupujete na internetu

Internet postaje najvažnije mjesto kupnje za sve više hrvatskih građana, a broj kupaca na mreži u sljedećim će godinama nastaviti rasti, procjenjuju analitičari.

Znate li svoja prava na internetu

Znate li svoja prava na internetu

Samo 50 posto hrvatskih potrošača zna svoja prava vezana uz internetsku kupnju. Informirajte se i zaštitite!

Kako banke štite vaš novac

Kako banke štite vaš novac

Osobne podatke i privatnost svojih mrežnih korisnika banke štite služeći se najmodernijom tehnologijom i omogućuju vam veću mobilnost i udobnost obavljanja transakcija.

Zaštita od prijevara u pet koraka

Zaštita od prijevara u pet koraka

Mnoge su prednosti kupnje i plaćanja računa iz vlastita doma, no važno je pritom se znati zaštititi od mogućih zlouporaba na internetu kako biste smanjili rizik od prijevare, krađe identiteta ili podataka o vašim platnim karticama.

Opasnosti Facebooka

Opasnosti Facebooka

Najvažnije je da budete svjesni lažnih oglasa i promocija aplikacija i personaliziranih poruka te da ne otvarate takav zlonamjeran sadržaj, a nipošto ne ostavljajte svoje osobne podatke.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje!

Započnite kviz