DALEKO OD OČIJU, DALEKO OD NOVČANIKA

Pet je razloga zašto biste trebali provjeriti stanje na svojem bankovnom računu svaki put kada provjeravate mobitel.

Prema podacima, prosječan korisnik pametnog telefona provjeri svoj mobitel 85 puta dnevno, a pola njih na mobitelu se zadrži manje od 30 sekundi. No koliko često provjeravate stanje na svojem računu u aplikaciji m-bankarstva? To vam donosi mnoge prednosti (mnogo ih je više nego što možda mislite), a evo pet razloga zašto biste trebali provjeriti stanje na svojem bankovnom računu uvijek kada provjeravate e-poštu ili odgovarate na poruke.

1. Znate koliko novca imate na raspolaganju

Kad god provjeravate što ima novo na mobitelu, pogledajte i stanje na svom računu. Neka vam to postane dnevna rutina koja će promijeniti vaš odnos prema novcu koji zarađujete i utjecati na vaše potrošačke odluke. Primjerice, ako svakodnevno provjeravate stanje na računu i vidite da se približava nuli, a pritom naletite na velike sezonske popuste odjevnih predmeta koji vam se sviđaju, manja je vjerojatnost da ćete kupiti neki od njih – s obzirom na to da svakodnevno razmišljate o svojem novcu i znate da biste time dospjeli u minus.

Jedna je od glavnih prednosti redovita provjeravanja stanja na računu da u svakom trenutku znate kako financijski stojite. Stajne na vašem računu i potrošački obrasci ponašanja ključni su za vaše financijsko zdravlje. Zanemarivanje tih aktivnosti, jednako kao i kad je posrijedi fizičko zdravlje, donosi velike probleme. Bez obzira na to je li stanje na vašem računu izvrsno ili loše, važno je znati kakvo je ono da biste pravodobno reagirali i postigli svoj cilj. Ako je stanje na vašem računu dobro, možete se usredotočiti na to da tako i ostane, a ako je loše, možete napraviti plan kako ga popraviti.

2. Pratite svoju potrošnju

Praćenjem stanja na računu vidjet ćete kako pojedina ponašanja utječu na vaš novac. Kada ih povežete sa stanjem na svojem računu, lakše i brže moći ćete mijenjati svoje ponašanje u stvarnom vremenu, a nećete to činiti kada već bude prekasno.

3. Uočite pogreške i ilegalne radnje

U vođenju računa ili podizanja novca s bankomata nekada može nastati pogreška. Stalnim praćenjem računa možete prepoznati kada takve situacije te brzo reagirati. Jednako kao i kad su posrijedi neautorizirana terećenja vašeg računa zbog primjerice krađe vaših podataka – takve internetske transakcije ne moraju biti velike – ako ih ne pratite redovito, mogle bi vam promaknuti.

4. Smanjujete troškove

Korištenje bankomatima druge banke nekad vam se čini neizbježnim, a iako znate da plaćate naknadu drugoj banci, opravdate taj trošak komplikacijama koje bi proizašle odlaskom do drugog bankomata. Naravno, neće vas takvi troškovi financijski upropastiti, ali ako ste im skloni, morate ih predvidjeti u svojem proračunu i posve biti svjesni toga koliko su oni česti! Ako provjeravate stanje na svojem računu redovito, podizanje 20 eura s bankomata smanjit će raspoloživi iznos s vašeg tekućeg računa za otprilike 20,50 eura (jer plaćate 50 centi naknade drugoj banci) – takvi mali troškovi često se nagomilaju i postanu veliki troškovi zbog vaše neorganiziranosti.

5. Redovito štedite

Česta provjera računa i svijest o odnosu primanja i potrošnje omogućuju vam da svaki mogući višak novca prebacite u štednju ili na drugi račun kojim se ne koristite svakodnevno – sakrijete novac sami od sebe. Time jačate svoju disciplinu i samokontrolu što su najčešći neprijatelji stvaranju ušteđevine!

Kako trošiti i štedjeti u digitalnoj eri

Kako trošiti i štedjeti u digitalnoj eri

Internetsko i mobilno bankarstvo pomaže u upravljanju osobnim financijama, jednostavno je i sigurno, a s mobilnim aplikacijama lakše pratite svoj proračun i štedite.

Kako štedjeti uz rad na određeno vrijeme

Kako štedjeti uz rad na određeno vrijeme

Sve više ljudi radi kao slobodnjaci što zahtijeva veću disciplinu i znanje u vođenju osobnih financija pa vam dajemo nekoliko savjeta koji u tome mogu pomoći.

Evo kako zaštititi svoj novac na internetu

Evo kako zaštititi svoj novac na internetu

Pri korištenju internetskim i mobilnim bankarstvom pridržavajte se šest bitnih pravila kako biste izbjegli moguće prijevare.

Tri činjenice koje morate znati o virtualnim valutama

Tri činjenice koje morate znati o virtualnim valutama

Hrvatski građani sve više prihvaćaju bitcoine. No, njihova je financijska je pismenost mnogo slabija od informatičke, pa se izlažu golemu riziku ulaganja u virtualne valute.

Virtualne poslovnice nisu samo za milenijce

Virtualne poslovnice nisu samo za milenijce

Obavljate papirologiju uz najvišu sigurnost u udobnosti svoga doma, a uvijek imate na raspolaganju bankara za sva pitanja. Chatate li i vi sa svojim bankarom?

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje!

Započni kviz