DOBILI STE POVIŠICU? RAZMISLITE O OVOME PRIJE NEGO ŠTO JE POTROŠITE

Kada dobijete povišicu, četiri su načina mudra i razumna raspolaganja svojim novcem.    

Dobar je osjećaj dobiti povišicu, no lako ju je potrošiti jer skroman rast plaće daje lažan osjećaj sigurnosti da su vam prihodi prekomjerni. Stoga dobro razmislite na što ćete i kako potrošiti taj novac. Zapitajte se je li vam izbor kratkoročan cilj kupnje nečega što brzo gubi na vrijednosti ili će povišica osigurati neki dugoročan investicijski cilj nakon kojeg ćete imati veći neto kapital nego prije povišice? Također se zapitajte hoćete li izabrati samo jednu vrstu potrošnje i jednu vrstu štednje ili više njih.

Donosimo četiri stvari o kojima morate razmisliti.

  1. Izračunajte stvarne vrijednosti

U godini dana prati vas inflacija ili povećanje poreza i ako sve to uračunate i usporedite s povišicom, vidjet ćete da ona više nije tako visoka kako vam se činilo onda kad ste je dobili. Visina raspoloživa dohotka možda je mnogo manja od nominalne visine povišice. Izračunajte i usporedite realne vrijednosti i na temelju toga odaberite što ćete kupiti!

  1. Prespavajte i ne žurite se

Nipošto ne biste smjeli odmah odlučiti što ćete s povišicom. Neće ona nikamo pobjeći. Odvojite vrijeme i razmislite što ćete napraviti kako biste bili sigurni u najbolju odluku. Jedino ako postoje hitne potrebe kao što su zdravlje ili osiguranje, morat ćete odlučiti brže. U ostalim prilikama pustite emocijama da se slegnu i razumu da razbistri  što je potrebnije i mudrije.

  1. Povećajte štednju

Dio povišice odvojite za  štednju. Odredite sami koliko će to   biti, ali nemojte zaboraviti da s povišicom povećavate iznos prethodne štednje. Štednja je važna jer vam omogućuje diversifikaciju rizika u različitim oblicima investiranja. Izbor načina štednje također je vrlo važan. Odaberite najbolji izbor ovisno o svojoj životnoj dobi. Tako će na primjer životna osiguranja biti  bolji izbor na početku radnog vijeka, a bankarska štednja u kasnijim godinama. Svaka vrsta štednje ima prednosti i nedostatke. Uočite ih i odvagnite.

  1. Počastite se jer to zaslužujete, ali ne potrošite cijelu povišicu

Dobili ste povišicu jer ste vrijedno radili, dodatno se obrazovali,  pokazali najbolje vještine ili pridonijeli poslodavčevu uspjehu. Zbog toga zaslužujete da dio povišice dodijelite sebi i ispunite svoježelje. No pri tom je bitno da potrošite  skromno  i razumno, a ne cijelu  povišicu.

Ispunite svoje želje

Ispunite svoje želje

Nema ništa loše u trošenju novca na ono što želite sve dok time ostvarujete svoje financijske ciljeve.

Moje savršeno putovanje

Moje savršeno putovanje

Putovanje treba planirati jer time štedite i novac, a bez plana rizik da nastanu problemi povećava se kao i vrijeme da ih se riješi. Slijedite sljedeće korake i putujte savršeno.

Kako pad dolara utječe na vaš novčanik

Kako pad dolara utječe na vaš novčanik

Tržišne promjene u jačanju ili slabljenju kune i eura utječu na vaše osobne financije pa vodite o tome računa ako putujete u inozemstvo ili kupujete preko interneta u stranim web-trgovinama.

Što darovati za blagdane

Što darovati za blagdane

Darivanjem možete nekomu financijski pomoći i poticati financijsku odgovornost, pa evo nekoliko ideja.

Sedam koraka do ispunjenja snova

Sedam koraka do ispunjenja snova

Snovi dolaze u svim oblicima i veličinama i ima ih bezbroj. Što ih spaja? Opći savjeti kako ih ostvariti podijeljeni u sedam koraka; počnite s prvim.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza, provjerite svoje znanje!