EVO KAKO ZAŠTITITI SVOJ NOVAC NA INTERNETU

Pri korištenju internetskim i mobilnim bankarstvom pridržavajte se šest bitnih pravila kako biste izbjegli moguće prijevare.

Internetsko i mobilno bankarstvo ima mnoge prednosti pred klasičnim bankarstvom, no mnoge korisnike zabrinjava sigurnost. U  mobilnom je bankarstvu važno  pažljivo se služiti aplikacijama, jednako kao i dobro razumjeti kako funkcioniraju i kako se možete zaštititi. Ne morate pritom biti ekspert, ali morate znati na koje elemente obratiti pozornost.

Kvalitetna aplikacija za mobilno bankarstvo obično je sigurnija od prijavljivanja u sustav internetskog bankarstva putem nekoga internetskog preglednika ako se koristite pametnim telefonom. U preglednicima za mobilne uređaje vaš račun mnogo je manje zaštićen od virusa nego kad je riječ o aplikaciji. Također, ako je vaša zaporka spremljena u pregledniku, svatko s pristupom vašem telefonu može imati pristup vašem računu. Dakle, ako se želite koristiti nekom vrstom digitalnog bankarstva, mobilna je aplikacija izvrstan izbor. U korištenju aplikacijama mobilnog bankarstva pobrinite se za dodatnu  sigurnost ako bi netko netko drugi uzeo vaš telefon, kao što je dodatna zaporka, PIN ili potvrda otiska prsta kao dopuštenje za pristup vašem računu. Provjerite  osigurava li banka vaš novac (i do kojeg iznosa) pri neovlaštenu pristupu i trošenju vaših sredstava. Također, dobro se informirajte što morate učiniti da se to ne dogodi. Kvalitetna aplikacija, koja jamči najvišu  sigurnost, treba vam pružiti više povjerenja i kontrole nad vašim novcem.

Evo nekoliko savjeta kojih biste se trebali pridržavati pri korištenju internetskim i mobilnim bankarstvom.

  • Koristite se samo sigurnim internetskim stranicama

Uvijek obratite pozornost na to postoji li u alatnoj traci vašeg preglednika  znak lokota koji  jamči da je ta stranica zaštićena enkripcijom i teže ju je hakirati. Pridržavajte se ovog savjeta uvijek kada kupujete na internetu i upisujete svoje osobne podatke kao i one s vaše kreditne ili debitne kartice.

  • Upišite što dulju lozinku

Jačina lozinke najvažnija je za vašu osobnu sigurnost. Kao lozinku nemojte upisivati svoje ime i prezime ili datum rođenja ili ime kućnog ljubimca. Neka ona bude što dulja. Preporučuje se upotrijebiti najmanje osam znakova, pa kombinirajte mala i velika slova, brojke i simbole, a da to ne budu riječi.  

  • Postavite e-upozorenja

Ako mobilna aplikacija omogućuje, postavite e- upozorenja pri bankovnim transferima, pokušajima pristupanja stranici (log-in), pri promjeni lozinke i slično. Tako možete pravodobno reagirati ako znate da to niste bili vi.

  • Koristite se najnovijom verzijom aplikacije

Nove verzije softvera na mobilnim aplikacijama i cjelokupni operativni sustavi vašeg mobilnog telefona katkad sadržavaju ključno unapređenje sigurnosti korištenja internetskim bankarstvom. Kada preuzimate nove aplikacije vezane za vaše financije, uvijek obratite pozornost na to da su posrijedi provjereni, dobro ocijenjeni izvori kojima se može vjerovati.

  • Isključite Bluetooth

Bluethooth pruža mnoge pogodnosti u korištenju mobitelom, ali nije najbolji u osiguravanju internetske sigurnosti bankarstva. Napadi na Bluetooth najnoviji su trend u hakiranju, zato je najbolje da ga držite isključenim.

  • Zaključajte vlastiti mobitel i osobno računalo

Postavite kvalitetne lozinke na svoj mobitel i osobno računalo, a ako je moguće, koristite se mogućnošću prepoznavanja lica ili otvaranja otiskom prsta – time ćete biti sigurni da vašim uređajima nitko osim vas ne može pristupiti.

Kako trošiti i štedjeti u digitalnoj eri

Kako trošiti i štedjeti u digitalnoj eri

Internetsko i mobilno bankarstvo pomaže u upravljanju osobnim financijama, jednostavno je i sigurno, a s mobilnim aplikacijama lakše pratite svoj proračun i štedite.

Daleko od očiju, daleko od novčanika

Daleko od očiju, daleko od novčanika

Pet je razloga zašto biste trebali provjeriti stanje na svojem bankovnom računu svaki put kada provjeravate mobitel.

Kako štedjeti uz rad na određeno vrijeme

Kako štedjeti uz rad na određeno vrijeme

Sve više ljudi radi kao slobodnjaci što zahtijeva veću disciplinu i znanje u vođenju osobnih financija pa vam dajemo nekoliko savjeta koji u tome mogu pomoći.

Tri činjenice koje morate znati o virtualnim valutama

Tri činjenice koje morate znati o virtualnim valutama

Hrvatski građani sve više prihvaćaju bitcoine. No, njihova je financijska je pismenost mnogo slabija od informatičke, pa se izlažu golemu riziku ulaganja u virtualne valute.

Virtualne poslovnice nisu samo za milenijce

Virtualne poslovnice nisu samo za milenijce

Obavljate papirologiju uz najvišu sigurnost u udobnosti svoga doma, a uvijek imate na raspolaganju bankara za sva pitanja. Chatate li i vi sa svojim bankarom?

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje!

Započni kviz