KAKO BANKE ŠTITE VAŠ NOVAC

Osobne podatke i privatnost svojih mrežnih korisnika banke štite služeći se najmodernijom tehnologijom i omogućuju vam veću mobilnost i udobnost obavljanja transakcija. 

Za zaštitu vašega novca banke ulažu mnogo truda, od kojih portal www.sigurnostnainternetu.hr navodi pet najvažnijih radnji.

  • Banke se koriste standardnom sigurnosnom tehnologijom i praksom da zaštite vaše račune od neovlaštenih pristupa i provođenja neovlaštenih transakcija.
  • Sigurnost prijave banke provode tražeći od vas da se identificirate i autorizirate svaku transakciju i tako su sigurne da imaju posla upravo s vama. Mrežno plaćanje možete obaviti tek kad ste dokazali svoj identitet ispravnim sigurnosnim podacima.
  • Ako se niste sami odjavili i zatvoriti aplikaciju, banka će vas nakon nekog vremena automatski odjaviti.
  • Ako se nekoliko puta pokušavate prijaviti, banka će vam privremeno onemogućiti pristup mrežnom bankarstvu i time spriječiti da prevaranti pogode vaše pristupne podatke.   Da biste mogli pristupiti mrežnom bankarstvu, kontaktirat ćete sa službom za korisnike banke.
  • Kada se prijavite, dobivate obavijest da je u tijeku sigurnosna internetska provjera. Možete se uvjeriti da ste sigurni ako URL adresa počinje s https://, a u traci s adresom nalazi se simbol lokota. Klikom na lokot provjerite pripada li URL adresa vašoj banci.

Koliko god vas banke štitile, ako niste oprezni  i postanete žrtva internetske prijevare, neće vam vratiti novac. 

Prepoznajte prevarante

Prevarant će se predstaviti kao djelatnik, primjerice, telekoma ili komunalnog poduzeća i zatražiti broj vaše platne kartice jer vam „nudi povrat novca“. Može se predstaviti i kao djelatnik banke ili odjela za sigurnost neke od kartičnih kuća i tražiti od vas da novac s vlastita računa prebacite na neki nepoznati račun.

Kako bi vas nagovorili da otkrijete svoje podatke, prevaranti će vam pokušati „prodati“ uvjerljivu priču:

◦ kažu vam da postoje problemi s vašim računom

◦ traže od vas da novac s vlastita računa iz sigurnosnih razloga prebacite na neki drugi račun.

Prijavite prevarante. Ako mislite da vas je nazvao prevarant ili da ste nekomu nenamjerno dali pristup financijskim podacima, što prije nazovite svoju banku/izdavatelja kartice.

Što banka nikada neće od vas tražiti

Banke i kartičarske kuće nikada vas neće nazvati na mobitel i zatražiti vaš PIN, lozinku ili kôd za autorizaciju mrežnih transakcija (MAC). Jednako tako, zaposlenici banke nikada neće osobno  doći  k vama i tražiti vaše kartice i PIN-ove, neće od vas tražiti nikakav novac  niti da prebacujete novac na druge račune.

Zaštitite se kad kupujete na internetu

Zaštitite se kad kupujete na internetu

Internet postaje najvažnije mjesto kupnje za sve više hrvatskih građana, a broj kupaca na mreži u sljedećim će godinama nastaviti rasti, procjenjuju analitičari.

Znate li svoja prava na internetu

Znate li svoja prava na internetu

Samo 50 posto hrvatskih potrošača zna svoja prava vezana uz internetsku kupnju. Informirajte se i zaštitite!

Zaštita od prijevara u pet koraka

Zaštita od prijevara u pet koraka

Mnoge su prednosti kupnje i plaćanja računa iz vlastita doma, no važno je pritom se znati zaštititi od mogućih zlouporaba na internetu kako biste smanjili rizik od prijevare, krađe identiteta ili podataka o vašim platnim karticama.

Opasnosti Facebooka

Opasnosti Facebooka

Najvažnije je da budete svjesni lažnih oglasa i promocija aplikacija i personaliziranih poruka te da ne otvarate takav zlonamjeran sadržaj, a nipošto ne ostavljajte svoje osobne podatke.

Čuvajte se internetskih brzih kredita

Čuvajte se internetskih brzih kredita

Ne nasjedajte na brze kredite na Facebooku jer je riječ o lihvarskim kreditima zbog kojih ćete se vrlo brzo naći u ozbiljnim financijskim problemima.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje!

Započnite kviz