KAKO POSTATI GOSPODAROM SVOJEGA NOVCA

Biti financijski uspješan, štedjeti i osigurati vlastitu budućnost nije lako. Ostvarenje financijskog  blagostanja najčešće zahtijeva visoku razinu financijske pismenosti, samokontrole i mnogo odricanja.

svojega novca

Dokazano je da se pri donošenju financijskih odluka ponašamo iracionalno, ali iracionalnost ljudskog ponašanja vrlo je često predvidljiva; zbiva se na isti ili sličan način, neprestano iznova. Razumijevanje vlastite predvidljive iracionalnosti može koristiti za bolje donošenje financijskih odluka i promjenu života na bolje.

Iako gotovo svatko ima problema s nedostatkom kontrole i odugovlačenjem,  prepoznate li i priznate svoje slabosti, lakše ćete riješiti neki svoj financijski problem. Primjerice, ako vam je cilj povećati štednju, najvažniji je korak preuzimanje kontrole i automatizacija štednje.

Štednju je moguće automatizirati korištenjem različitim instrumentima „prisile“ – kao što je trajni nalog ili ugovaranje štednje koja se aktivira plaćanjem na POS-u.  Trajni nalog služi za plaćanje obveza ili izvršenje doznaka s vašeg računa na neki drugi račun, a obavlja ga banka po vašem nalogu, u vaše ime i za vaš račun.  Za to se možete unaprijed obvezati i to vam može pomoći da ostvarite svoje ciljeve. 

I kad su posrijedi problemi s pretjeranom potrošnjom, postoje različiti načini koji vas mogu prisiliti na smanjenje potrošnje: primjerice sastavljanje popisa za kupovinu i plaćanje gotovinom umjesto kreditnim karticama.

Psihologija i novac

Psihologija i novac

Neki ljudi mogu štedjeti bez imalo napora, a drugi se bore da ne upadnu u dugove. Je li štednja pitanje prihoda, financijske pismenosti ili nešto treće?

Što se događa kada donosite iracionalne odluke i kako se tome suprotstaviti

Što se događa kada donosite iracionalne odluke i kako se tome suprotstaviti

U osobnim financijama utjecaj psiholoških čimbenika na financijsko ponašanje može biti presudan, pa evo kako ih osvijestiti.

Ima li pilota u avionu

Ima li pilota u avionu

Ishitrene i neracionalne odluke posljedica su brzog i automatskog razmišljanja; za odgovorno odlučivanje zaslužne su kontrolirane misli.

Uobičajene psihološke pristranosti i problemi

Uobičajene psihološke pristranosti i problemi

Nedostatak samokontrole, sklonost odugovlačenju i pretjerana samouvjerenost neki su od razloga neuspješna upravljanja novcem.

Psihologija štednje

Psihologija štednje

Mnogi pojedinci kažu da je štedjeti jednako teško kao držati dijetu. I, zaista, između štednje i držanja dijete mnoge su sličnosti.

Provjerite znanje i osvojite nagradu!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje i osvojite nagradu!

Započnite kviz