Financijsko izvješće

Kakva kreditna spospobnost, takva i budućnost.

Podaci o vašim novčanim obvezama pokazuju vašu kreditnu povijest i sadašnjost i imaju važnu ulogu pri odluci banke o odobrenju kredita. Stoga, pažljivo sa svojom kreditnom budućnosti.

Neodgovoran način upravljanja svojim novcem danas, može itekako utjecati na vašu budućnost.

Kreditne i financijske institucije obrađuju i razmjenjuju podatke o zaduženjima svojih klijenata, za potrebe procjene kreditne sposobnosti i upravljanja kreditnim rizikom, posredstvom Hrvatskog registra obveza po kreditima (HROK). Obrada i razmjena podataka se provodi putem Osnovnog sustava registra (OSR sustav). Ako ste klijent banke, u tom će se registru nalaziti  vaše postojeće novčane obveze i zatvorene ili na drugi način podmirene novčane obveze fizičkih i pravnih osoba stare najviše 4 (četiri) godine.

Pojednostavljeno,  u registru  su navedene sve informacije o vašim novčanim obvezama i urednosti njihova podmirivanja. Nakon što podmirite novčanu obvezu u potpunosti, primjerice otplatite kredit, podaci se čuvaju još najviše 4 (četiri) godine od dana kada ste otplatili kredit.     

Gdje i kako dobiti svoje kreditno izvješće?

Svaki građanin na svoj osobni zahtjev može podnijeti zahtjev za pristup osobnim podacima u OSR sustavu izravno onoj kreditnoj instituciji/kartičnom društvu čiji je  klijent. 

Zahtjev možete podnijeti direktno i HROK-u pisanim putem, no u tom slučaju uz obaveznu ovjeru vašeg potpisa kod javnog bilježnika, što je dodatni trošak.

Za detaljnije informacije pogledajte internet stranice Hrvatskog registra obveza po kreditima.

OSOBNI PRORAČUN ZA POČETNIKE

OSOBNI PRORAČUN ZA POČETNIKE

Gdje odlazi vaš novac? Točno ćete odgovoriti samo ako pratite i bilježite svoju potrošnju, odnosno ako vodite osobni proračun...

KAO DA SUTRA NE POSTOJI

KAO DA SUTRA NE POSTOJI

Kreditne kartice ne preporučuju se onima koji nemaju iskustva s praćenjem svojih mjesečnih troškova ...

POSTAVITE FINANCIJSKE CILJEVE TAKO DA SE I OSTVARE

POSTAVITE FINANCIJSKE CILJEVE TAKO DA SE I OSTVARE

Ciljeve je vrlo važno ispravno postaviti. U protivnom, nećete ih ostvariti...

ZNATE LI KOLIKA VAM JE ZAPRAVO PLAĆA?

ZNATE LI KOLIKA VAM JE ZAPRAVO PLAĆA?

Kada govorite o plaći, obično mislite na neto plaću, no postoji i bruto plaća. Što čini razliku?...

KAKO RAZLIKOVATI POTREBE OD ŽELJA?

KAKO RAZLIKOVATI POTREBE OD ŽELJA?

S početničkom plaćom nije lako izaći na kraj sa svojim novcem, pogotovo
kada ga nemate dovoljno za sve što trebate i želite...

Provjerite znanja

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite trebate li pomoć!

Započnite kviz