KAKVA KREDITNA POVIJEST, TAKVA I BUDUĆNOST

Kreditno izvješće pokazuje vašu kreditnu povijest i sadašnjost i ima važnu ulogu pri odluci banke o odobrenju kredita. Stoga, pažljivo sa svojom kreditnom budućnosti.

 

Neodgovoran način upravljanja  svojim novcem danas, može itekako utjecati na vašu budućnost. Hrvatski registar obveza po kreditima (HROK) vodi Registar u kojem se bilježe sve kreditne aktivnosti potrošača. Prije svakog podizanja kredita banci dajete suglasnost za uvid u HROK-ovo kreditno izvješće o vama.  Znate li koje podatke o vama ima HROK? Što je uopće kreditno izvješće?

Pojednostavljeno, kreditno izvješće je dokument u kojemu su navedene sve informacije o vašim novčanim obvezama i urednosti njihova podmirivanja.

Tko izdaje kreditno izvješće?

Kreditno izvješće izdaje  HROK. Tvrtku HROK d.o.o. osnovalo je 20 banaka u Hrvatskoj s ciljem kvalitetnog upravljanja kreditnim rizikom. HROK prikuplja i obrađuje informacije o novčanim obvezama,  a uz suglasnost klijenta može izraditi kreditno izvješće.

Na kreditnom izvješću prikazuju se podaci o sljedećim vrstama novčanih obveza:

  • prekoračenja po tekućem računu,
  • krediti,
  • kreditne kartice (kartice s odgodom plaćanja i revolving),
  • leasing
  • ostale vrste novčanih obveza.

U HROK-u se neće vidjeti vaša štednja, ali hoće korištenje prekoračenja po tekućem računu jer je to kreditna obveza. Nakon što otplatite kredit, on će biti vidljiv u izvješću još četiri godine sa statusom zatvoren (što znači otplaćen), nakon čega se briše iz izvješća.

Gdje i kako dobiti svoje kreditno izvješće

Svaki građanin kad god želi i koliko god puta želi, bez navođenja razloga, na svoj osobni zahtjev može zatražiti svoje kreditno izvješće u prostorijama HROK-ovog ureda u Zagrebu ili u poslovnici bilo koje banke korisnice HROK-a, neovisno o tome je li klijent te banke ili ne. 

Zahtjev ne možete zatražiti putem e-pošte jer izradi kreditnog izvješća prethodi potpisivanje Izjave o suglasnosti za izradu kreditnog izvješća, vlastoručno.  

Svoje kreditno izvješće možete zatražiti osobno,  preko opunomoćenika ili odvjetnika. Za maloljetne i osobe lišene poslovne sposobnosti to može zatražiti zakonski zastupnik ili staratelj, a za osobu koja je preminula zakonski nasljednik.

Kolika je cijena

Ako zatražite svoje kreditno izvješće u HROK-ovom uredu, dobit ćete ga odmah i platiti 100 kn. U poslovnici banke platit ćete između 40 i 70 kuna, ovisno šalje li Vam ga banka   elektroničkom, običnom ili preporučenom poštom.   

Za detaljnije informacije pogledajte internet stranice www.hrok.hr.

OSOBNI PRORAČUN ZA POČETNIKE

OSOBNI PRORAČUN ZA POČETNIKE

Gdje odlazi vaš novac? Točno ćete odgovoriti samo ako pratite i bilježite svoju potrošnju, odnosno ako vodite osobni proračun...

KAO DA SUTRA NE POSTOJI

KAO DA SUTRA NE POSTOJI

Kreditne kartice ne preporučuju se onima koji nemaju iskustva s praćenjem svojih mjesečnih troškova ...

POSTAVITE FINANCIJSKE CILJEVE TAKO DA SE I OSTVARE

POSTAVITE FINANCIJSKE CILJEVE TAKO DA SE I OSTVARE

Ciljeve je vrlo važno ispravno postaviti. U protivnom, nećete ih ostvariti...

ZNATE LI KOLIKA VAM JE ZAPRAVO PLAĆA?

ZNATE LI KOLIKA VAM JE ZAPRAVO PLAĆA?

Kada govorite o plaći, obično mislite na neto plaću, no postoji i bruto plaća. Što čini razliku?...

KAKO RAZLIKOVATI POTREBE OD ŽELJA?

KAKO RAZLIKOVATI POTREBE OD ŽELJA?

S početničkom plaćom nije lako izaći na kraj sa svojim novcem, pogotovo
kada ga nemate dovoljno za sve što trebate i želite...

Provjerite znanja

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite trebate li pomoć!

Započnite kviz