KREDITI I KREDITNE KARTICE – ISTO ILI RAZLIČITO?

Njima se možete koristiti i ako na svojem računu nemate novaca – kupujete sada, a plaćate kasnije.

Kreditne kartice nude mogućnost plaćanja na rate ili podizanja gotovine na bankomatu i po definiciji nisu kredit, ali promatramo li psihološku pozadinu načina njihova funkcioniranja – one jesu oblik kreditnog odnosa.

Kreditne kartice funkcioniraju po principu „kupi sada, plati kasnije“ pri čemu korisnika kartice privremeno financira njezin izdavatelj. Prave kreditne kartice su revolving-kartice (a ne charge kartice koje nude samo odgođeno plaćanje). Revolving-kartice zapravo nude revolving-kredit za kupnju robe i usluga u odobrenom limitom. Ako vam je na primjer odobren revolving-kredit po kartici od 600 eura, a vi ste potrošili u ovome mjesecu 250 eura, doći će vam račun na samo 5 % ili 10 % potrošenog iznosa uvećanog za kamatu po nepodmirenu dugu. Ako uplatite cijeli potrošeni iznos, onda kartica funkcionira kao klasična charge kartica.

Problem je u korištenju ovakvih vrsta kredita nedisciplina korisnika kartice zbog koje se često prekomjerno zadužuju (kao što je to tako i s dopuštenim prekoračenjem po tekućem računu).

 

Što kreditna kartica nije

Bitno je zapamtiti da kreditna kartica, pogotovo revolving:

  • Nije besplatan novac – svaki put kad se njome koristite, to ćete platiti prije ili poslije, a donijet će vam dodatne troškove ako ne budete imali za cjelokupan iznos.
  • Nije debitna kartica – korištenjem kreditnom karticom smanjuje se raspoloživi novac s vašeg tekućeg računa, pa gledano psihološki, možete dospjeti u zamku prevelike potrošnje. Također, s nje nemojte podizati novac na bankomatima jer ćete morati podmiriti dodatne troškove.

Nije kredit – ne dobivate s njom novac banke na svoj račun, ali dugovat ćete banci odnosno izdavatelju kartice onoliko koliko na osnovi nje i potrošite.

Kako se snaći u svijetu kredita

Kako se snaći u svijetu kredita

Nije važno poznavati sve vrste kredita i njihove posebnosti, ali je važno upoznati se s terminologijom koja se upotrebljava te detaljima na koje treba obratiti pozornost.

7 pitanja na koja morate znati odgovor prije uzimanja kredita

7 pitanja na koja morate znati odgovor prije uzimanja kredita

Ako namjeravate podnijeti zahtjev za kredit, postavite sami sebi ova pitanja i povećajte šanse da odobravanje kredita prođe glatko.

Kako razgovarati s bankarom

Kako razgovarati s bankarom

Prošla su vremena kad se financnijska industrija služila nerazumljivim riječima kako bi privukla ljude da kupe njihove proizvode i usluge. Danas klijenti traže jednostavna i razumljiva objašnjenja kad je novac posrijedi.

Ovako se ponašaju odgovorni dužnici

Ovako se ponašaju odgovorni dužnici

Ne troše više novca nego što si mogu priuštiti, izbjegavaju impulzivnu kupnju i redovito plaćaju sve svoje račune i kreditne obveze.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje!

Započnite kviz