OPASNOSTI FACEBOOKA

Najvažnije je da budete svjesni lažnih oglasa i promocija aplikacija i personaliziranih poruka te da ne otvarate takav zlonamjeran sadržaj, a nipošto ne ostavljajte svoje osobne podatke.  

Biste li strancu dali sve podatke o svojoj obitelji, poslu, hobijima i interesima? Biste li mu dali fotografiju svoje male djece? Vjerojatno ćete  na ta pitanja odgovoriti  s „ne“. Ipak, milijuni ljudi poput nas to rade na društvenim mrežama.

Potkraj 2018.  Facebook je  objavio kako je hakirano oko 50 milijuna profila korisnika! Također, Facebookov centar  za sigurnost svaki dan skenira dva trilijuna linkova i pritom blokira 220 milijuna različitih poruka sa zlonamjernim linkovima! Mnogi su korisnicu tehnički neobrazovani  i nedovoljno upoznati s postojećim  prijetnjama. 

Tri opasnosti i kako ih uočiti

Opasnosti, odnosno  sigurnosne  prijetnje  korisniku Facebooka zlonamjerni su programi , „phishing“ (marketing lažnih proizvoda), a u novije vrijeme „click-jacking“, navodi se u internetskoj brošuri „Opasnosti Facebooka“ u izdanju Nacionalnog CERT-a.

Pri korištenju Facebookom i drugim društvenim mrežama najvažnije je da korisnik bude svjestan lažnih oglasa, promocija, aplikacija i personaliziranih poruka te da ne otvara takav zlonamjeran sadržaj, a nipošto ne smije ostavljati podatke o svojim platnim karticama. Važno je prepoznati mogući rizičan sadržaj, posebno ako on vodi na URL-ove izvan Facebooka (izvan domene facebook.com). 

HAKOM-ovo upozorenje: Čuvajte se besplatnih mobilnih aplikacija s malicioznim kodom

Zlonamjerni programi i prijevare sve više pogađaju i mobilne telefone, a ne samo klasična računala. Na hrvatskom se tržištu pojavila nova vrsta prijevare mobilnim telefonima koje korisnici isprva nisu ni svjesni, upozorila je nedavno Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Ako ste je instalirali, izbrišite je!

Prijevara je naročito opasna za vlasnike mobitela koji koriste Android ako instaliraju neku od besplatnih aplikacija koje u sebi sadržavaju maliciozan kod. Svi oni koji na svojim mjesečnim računima uoče trošak trećih strana, za koji smatraju da je nastao ovom prijevarom, trebaju platiti samo nesporan dio računa, a na sporni uložiti prigovor svome operatoru u zakonskom roku od 30 dana od dana dospijeća računa. HAKOM će svaki pojedini slučaj, poslan u zakonskim rokovima, moći ispitati u sporu ne bude li povoljno riješen s operatorom. 

Zaštitite se kad kupujete na internetu

Zaštitite se kad kupujete na internetu

Internet postaje najvažnije mjesto kupnje za sve više hrvatskih građana, a broj kupaca na mreži u sljedećim će godinama nastaviti rasti, procjenjuju analitičari.

Znate li svoja prava na internetu

Znate li svoja prava na internetu

Samo 50 posto hrvatskih potrošača zna svoja prava vezana uz internetsku kupnju. Informirajte se i zaštitite!

Kako banke štite vaš novac

Kako banke štite vaš novac

Osobne podatke i privatnost svojih mrežnih korisnika banke štite služeći se najmodernijom tehnologijom i omogućuju vam veću mobilnost i udobnost obavljanja transakcija.

Zaštita od prijevara u pet koraka

Zaštita od prijevara u pet koraka

Mnoge su prednosti kupnje i plaćanja računa iz vlastita doma, no važno je pritom se znati zaštititi od mogućih zlouporaba na internetu kako biste smanjili rizik od prijevare, krađe identiteta ili podataka o vašim platnim karticama.

Čuvajte se internetskih brzih kredita

Čuvajte se internetskih brzih kredita

Ne nasjedajte na brze kredite na Facebooku jer je riječ o lihvarskim kreditima zbog kojih ćete se vrlo brzo naći u ozbiljnim financijskim problemima.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje!

Započnite kviz