OSOBNI PRORAČUN ZA POČETNIKE

Gdje odlazi vaš novac? Koliko novaca mjesečno potrošite na izlaske? Koliko trošite za hranu? Točno ćete odgovoriti samo ako pratite i bilježite svoju potrošnju, odnosno ako vodite osobni proračun.  

 

Osobni proračun je sredstvo kojim kontrolirate svoj novac kako bi ga rasporedili na najbolji način i ispunili sve svoje potrebe, želje i ciljeve.

Najjednostavnija proračunska tablica ima dvije kolone u koje upišite troškove (lijevi stupac) i primanja (desni).

Cilj vam je da kad podvučete crtu, imate višak primanja nad troškovima,  što znači da možete štedjeti. Poželjno je da taj višak  bude 20 posto svih primanja, a može i više.

Da biste u tome bili što uspješniji, slijedite ove korake:

1. Popišite sve svoje troškove

Vodeći detaljan popis svih troškova, točno ćete znati na što trošite svoj novac. Zato, prvo krenite od troškova.

Razne su metode praćenja potrošnje: zapisivanje  u rokovnik, u mobitel, čuvanje svih računa i druge. No bez obzira na način praćenja, važno je da svaki trošak, čak i onaj najmanji, uvijek zabilježite. Najlakše ćete to učiniti ako troškove razvrstate prema stavkama namjene (primjerice: troškovi stanovanje, hranu, prijevoz, režije, osobnu higijena, odlasci na kavu, izdatci za otplatu kredita i sl.).

Budite iskreni prema sebi, detaljno i stvarno popišite sve na što trošite novac. Nemojte zaboraviti na račune koje plaćate dva puta ili jednom godišnje, poput cijepljenja vašega psića ili članarine u sportskom klubu.

Općenito, postoje dvije vrste troškova: nužni (stanovanje, hrana, odjeća, obuća i obrazovanje, ako se još školujete) i oni koji nisu nužni (download muzike ili rođendanski pokloni).

Pratite sve svoje troškove, bilo da se radi o kupnji na karticu ili na podizanje gotovine s  bankovnog računa. Ako ugovorite uslugu e/m bankarstva u svakom trenutku možete vidjeti kada, koliko i na što ste potrošili novac.

2. Popišite primanja, preispitajte troškove i odredite prioritete

Kada ste popisali sve na što trošite novac, već ste na pola puta da kontrolirate svoje osobne financije. Usporedite svoje rashode s prihodom. Da li su rashodi veći? Ako jesu, morate odrediti prioritete troškovima – dati prednost onima koji su najvažniji.

Nužni troškovi – hrana i stanovanje su najvažniji. Morate jesti i imati krov nad glavom. Ali, što je sa svakodnevnim ispijanjem pića s prijateljima u kafiću,  članarinom u fitnessu i odlaskom frizeru? Ako je zbog toga vaš proračun u minusu, možda se tih troškova za sada morate odreći.

3. Ne zaboravite štedjeti

Uspjeli ste uskladiti prihode s rashodima. Jeste li predvidjeli štednju za budućnost?

Zato u svoj plan osobnog proračuna morate dodati stavku „štednja“. Opće pravilo je da bi trebalo štedjeti 20 posto mjesečnog prihoda. Ako ne uspijete, još jednom preispitajte troškove.

Plan osobnog proračuna počinje s određivanjem cilja a taj je – da vaši prihodi budi veći od rashoda. Ako pametno upravljate svojim novcem, imat ćete višak novca (suficit) i sigurniju financijsku budućnost. U protivnom, imate manjak novca (deficit) i brige kako platiti račune i vratiti dugove.

Upamtite: osobnim proračunom vi kontrolirate novac, a ne on vas.

Držite se svojega plana.  Proračun je vama na pomoć. Jednom kad ga napravite, kontrolirajte kako vam ide.

Osobni proračun možete raditi u kratkom roku (mjesečno) ili dugoročno (polugodišnje, godišnje). Kada planirate mjesečno, ne zaboravite na godišnje troškove. Naime, tijekom godine  postoje razlike u visini troškova života, troškovi grijanja su veći u zimskim mjesecima, a u ljetnim ćete imati dodatne troškove godišnjeg odmora. Stoga se štednja iz jednog mjeseca treba vremenski rasporediti za potrošnju u drugom mjesecu. 

KAKO RAZLIKOVATI POTREBE OD ŽELJA?

KAKO RAZLIKOVATI POTREBE OD ŽELJA?

S početničkom plaćom nije lako izaći na kraj sa svojim novcem, pogotovo
kada ga nemate dovoljno za sve što trebate i želite...

KAO DA SUTRA NE POSTOJI

KAO DA SUTRA NE POSTOJI

¸Kreditne kartice ne preporučuju se onima koji nemaju iskustva s praćenjem svojih mjesečnih troškova ...

POSTAVITE FINANCIJSKE CILJEVE TAKO DA SE I OSTVARE

POSTAVITE FINANCIJSKE CILJEVE TAKO DA SE I OSTVARE

Ciljeve je vrlo važno ispravno postaviti. U protivnom, nećete ih ostvariti...

ZNATE LI KOLIKA VAM JE ZAPRAVO PLAĆA?

ZNATE LI KOLIKA VAM JE ZAPRAVO PLAĆA?

Kada govorite o plaći, obično mislite na neto plaću, no postoji i bruto plaća. Što čini razliku?...

KAKVA KREDITNA POVIJEST, TAKVA I BUDUĆNOST

KAKVA KREDITNA POVIJEST, TAKVA I BUDUĆNOST

Kreditno izvješće pokazuje vašu kreditnu povijest i sadašnjost i ima važnu ulogu pri odluci banke ...

Provjerite znanja

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite trebate li pomoć!

Započnite kviz