PSIHOLOGIJA ŠTEDNJE

Mnogi pojedinci kažu da je štedjeti jednako teško kao držati dijetu. I, zaista, između štednje i držanja dijete  mnoge su sličnosti.

Psihologija štednje

I jedno i drugo zahtijeva visoku  samokontrolu i odlučnost te odricanje od trenutačna zadovoljstva radi ostvarenja zadanih ciljeva. Mnogi koji ne štede to opravdavaju nedostatkom novca te uvjerenjima da bi štedjeli kada bi zarađivali više. Međutim, ako je pozadina problema niska samokontrola, veća plaća ili više novaca neće uroditi većom štednjom, već samo većom potrošnjom.

Kad govorimo o štednji, svladavanje odgađanja trenutačna zadovoljstva i održavanje samokontrole radi ispunjenja ciljeva najveći su izazov.

Trenutačno zadovoljenje želja i potreba u ljudskoj je prirodi kao i to da  su nam manje važni  budući događaji od sadašnjih. Da je suzdržavati se zaista teško posvjedočio je i eksperiment poznat pod nazivom „Marshallov eksperiment“ ili eksperiment sljezovim kolačićem proveden prije gotovo 60 godina na uzorku djece između 4 i 6 godina. Djeci koja su sudjelovala u istraživanju bio je  ponuđen izbor od jednog sljezova kolačića sada ili dva kolačića koja bi dobili ako pričekaju 15 minuta. Iako je jako malo djece odmah pojelo kolačić, samo je jedna trećina uspjela odgoditi to zadovoljstvo dovoljno dugo da bi dobili drugi kolačić. Eksperiment je dokazao  kako je nemogućnost odgađanja zadovoljenja trenutačnih želja i potreba većini osoba urođena.

Psihologija i novac

Psihologija i novac

Neki ljudi mogu štedjeti bez imalo napora, a drugi se bore da ne upadnu u dugove. Je li štednja pitanje prihoda, financijske pismenosti ili nešto treće?

Što se događa kada donosite iracionalne odluke i kako se tome suprotstaviti

Što se događa kada donosite iracionalne odluke i kako se tome suprotstaviti

U osobnim financijama utjecaj psiholoških čimbenika na financijsko ponašanje može biti presudan, pa evo kako ih osvijestiti.

Ima li pilota u avionu

Ima li pilota u avionu

Ishitrene i neracionalne odluke posljedica su brzog i automatskog razmišljanja; za odgovorno odlučivanje zaslužne su kontrolirane misli.

Uobičajene psihološke pristranosti i problemi

Uobičajene psihološke pristranosti i problemi

Nedostatak samokontrole, sklonost odugovlačenju i pretjerana samouvjerenost neki su od razloga neuspješna upravljanja novcem.

Kako postati gospodarom svojega novca

Kako postati gospodarom svojega novca

Biti financijski uspješan, štedjeti i osigurati vlastitu budućnost nije lako. Ostvarenje financijskog blagostanja najčešće zahtijeva visoku razinu financijske pismenosti, samokontrole i mnogo odricanja.

Provjerite znanje i osvojite nagradu!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje i osvojite nagradu!

Započnite kviz