Sedam koraka do ispunjenja snova

Snovi dolaze u svim oblicima i veličinama i ima ih bezbroj. Što ih spaja? Opći savjeti kako ih ostvariti podijeljeni u sedam koraka; počnite s prvim.

Imati snove, željeti nešto ostvariti važan je pokretač da to tako uistinu i bude. Svatko ima svoje snove, a važno je znati da ih nikad nije kasno ispuniti. Možda trčati maraton nije san jednog 70-godišnjaka, ali jest 40-godišnjaka; netko sanja naučiti plesati tango, a netko više vremena za obitelj i hobije. No, za sve koji ih žele ostvariti, vrijedi istih sedam koraka.

Prvi korak jest jasno istaknuti koji san želite ostvariti. Umjeto da sanjate svaki dan nešto drugo, držite se jednog određenog i najvažnijeg.

Drugi korak jest vjerovanje da možete ispuniti svoj san.

Katkad san nije dostižan samo zato što je posve nerealan – poput sna šesnaestogdišnjaka da će za dvije godine otputovati na Mars, a koji put jer imamo prenisko samopouzdanje da svoj san može i ostvatiti. Optimizam i vjerovanje potreban su preduvjet da se san može ostvariti. Ako ste pri tome i puni pozitivne energije i radosti, još bolje. Važno je imati povjerenje u samog sebe.

Treći korak jest znati pitati druge za pomoć. Niste najpametniji i niste najiskusniji.

Ima onih koji su već prije vas i kušali i uspjeli ili možda nisu uspjeli, ali su mnogo naučili. Učite od njih. Na primjer, za trčanje maratona potrebne su pripreme, vježbe, obuća i odjeća. Sve to znaju najbolje oni koji su već imali pripreme i istrčali maraton. Ne sramite se pitati ih i znajte da ni jedno pitanje nije glupo.

Četvrti korak jest prilagoditi vaš život snu koji želite ostvariti. Životni se stil treba tomu prilagoditi katkad u velikim stvarima, a katkad u sitnicama.

Na primjer:

  • trčanje maratona započinje s trčanjem jednoga kilometra
  • čišćenje kuće započinje s čišćenjem jednog ormara
  • kupnja stana započinje sa štednjom od 15 eura
  • pisanje knjige započinje s izborom teme.

Male promjene, mali koraci hvataju jedan drugog i vi ste sve bliže cilju. Zbog toga je potrebna ustrajnost.

Peti korak jest odrediti rok do kojega ćete ostvariti svoj san. Pri tome on treba biti realan i morate ga se držati. San bez određenog roka samo je pusta želja.

Šesti korak jest razgovarati o tome s drugima. Ne s bilo kime, nego s onima koji će vas podupirati i koji će vam davati snagu da postignete svoj cilj.

Sedmi korak jest ostati fokusiran. Dug je put da se san ostvari i na njemu su mnoga ograničenja i izazovi. Kad odustanete, ne klonite duhom ‒‒ vratite se na prvi korak i nastavite.

Postoje objektivne opasnosti kao što su bolest i nesreće koje sprečavaju ispunjenje postavljenih ciljeva. Ako se to dogodi, preusmjerite se i nastavite te nikad ne gubite nadu!

Ispunite svoje želje

Ispunite svoje želje

Nema ništa loše u trošenju novca na ono što želite sve dok time ostvarujete svoje financijske ciljeve.

Dobili ste povišicu? Razmislite o ovome prije nego što je potrošite

Dobili ste povišicu? Razmislite o ovome prije nego što je potrošite

Kada dobijete povišicu, četiri su načina mudra i razumna raspolaganja svojim novcem.

Moje savršeno putovanje

Moje savršeno putovanje

Putovanje treba planirati jer time štedite i novac, a bez plana rizik da nastanu problemi povećava se kao i vrijeme da ih se riješi. Slijedite sljedeće korake i putujte savršeno.

Kako pad dolara utječe na vaš novčanik

Kako pad dolara utječe na vaš novčanik

Tržišne promjene u jačanju ili slabljenju kune i eura utječu na vaše osobne financije pa vodite o tome računa ako putujete u inozemstvo ili kupujete preko interneta u stranim web-trgovinama.

Što darovati za blagdane

Što darovati za blagdane

Darivanjem možete nekomu financijski pomoći i poticati financijsku odgovornost, pa evo nekoliko ideja.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza, provjerite svoje znanje!

Započni kviz