ZAŠTITA OD PRIJEVARA U PET KORAKA

Mnoge su prednosti kupnje i plaćanja računa iz vlastita doma, no važno je pritom se znati zaštititi od mogućih zlouporaba na internetu kako biste smanjili rizik od prijevare, krađe identiteta ili podataka o vašim platnim karticama.

Neprekidno se poboljšava internetska sigurnost. No niz aktivnosti možete i sami provesti kako biste se zaštitili.

  1. Služite se sigurnim računalom

Najvažnije je da se uvijek služite sigurnim računalom s antivirusnim programima koji štite vaše podatke i lozinke. Nikada nemojte upisivati broj svoje kreditne kartice u internetski preglednik na javnim mjestima kako nakon internetske kupnje ne biste imali dugoročnih problema. Također, nikada ne pristupajte e-banarstvu s računala kojim se koristi više osoba.

Za zaštitu računala nisu potrebna velika ulaganja. Redovito održavajte i štitite svoje računalo, koristite se automatskim ažuriranjem antivirusne zaštite te aktivirajte Firewall kako biste se zaštitili od neovlaštene komunikacije.

  1. Posjećujte samo sigurne web-stranice

Potražite znak lokota na donjem dijelu internetskog pretraživača. Njegova prisutnost dokazuje da je web-stranica zaštićena. Provjerite adresu web-stranice u adresnom prozorčiću. Ako je web-stranica koju posjećujete na sigurnom serveru, adresa mora počinjati s “https://” (“s” kao “secure”, siguran), a ne s uobičajenim “http://”.

  1. Zaštita od lažne e-pošte

Phishing (engl. fishing – pecanje) je masovno slanje poruke u kojoj se  napadač lažno predstavlja u ime nekog vašeg pružatelja usluge (web-trgovina, banka) i od vas traži pristupne podatke.

Nemojte odgovarati na e-poštu u kojoj se traže vaši osobni podaci i podaci o platnim karticama. Financijske institucije, banke ili kartičari nikada ne pitaju za vaš broj kartice, PIN, do kada vam vrijedi kartica ili za kontrolni broj kartice. Nikada ne otvarajte privitke ni linkove sumnjivih mailova, nego podatke unesite izravno u prozorčić internetskih pretražitelja. Linkovi unutar takvih mailova žele vas usmjeriti na lažnu web-stranicu ili lažnu e-adresu koja će od vas tražiti da unesete privatne i važne podatke o platnoj kartici.  

  1. Uvijek prijavite sumnjivu aktivnost

Provjeravajte svoje račune i troškove redovito putem mrežnih usluga svoje banke, a uočite li bilo kakvu nepravilnost poput nepoznate transakcije, odmah obavijestite banku izdavatelja vaše kartice.

  1. Koristite se jakim lozinkama

Svoju osobnu sigurnost najbolje štitite jakom lozinkom koju napadač ne može otkriti ili može uz izuzetan napor. Ključ uspjeha jakih lozinki ovisi o njihovoj duljini i složenosti,  navodi  Nacionalno središte za sigurnost računalnih mreža i sustava u svojem dokumentu  „Upravljanje lozinkama“. Pritom se duljina odnosi na broj znakova koji se upotrebljavaju, a složenost na tehnike koje se primjenjuju pri stvaranju lozinke.

Minimalna je preporučena duljina lozinke kombinacija 15 nasumično odabranih brojeva, slova i znakova. 

Iako se mnogi sustavi koriste pristupnim lozinkama, stručnjaci očekuju da će se one manje upotrebljavati u budućnosti, odnosno lozinke će se nastaviti upotrebljavati, ali u kombinaciji s drugim sigurnosnim metodama i tehnikama.

Zaštitite se kad kupujete na internetu

Zaštitite se kad kupujete na internetu

Internet postaje najvažnije mjesto kupnje za sve više hrvatskih građana, a broj kupaca na mreži u sljedećim će godinama nastaviti rasti, procjenjuju analitičari.

Znate li svoja prava na internetu

Znate li svoja prava na internetu

Samo 50 posto hrvatskih potrošača zna svoja prava vezana uz internetsku kupnju. Informirajte se i zaštitite!

Kako banke štite vaš novac

Kako banke štite vaš novac

Osobne podatke i privatnost svojih mrežnih korisnika banke štite služeći se najmodernijom tehnologijom i omogućuju vam veću mobilnost i udobnost obavljanja transakcija.

Opasnosti Facebooka

Opasnosti Facebooka

Najvažnije je da budete svjesni lažnih oglasa i promocija aplikacija i personaliziranih poruka te da ne otvarate takav zlonamjeran sadržaj, a nipošto ne ostavljajte svoje osobne podatke.

Čuvajte se internetskih brzih kredita

Čuvajte se internetskih brzih kredita

Ne nasjedajte na brze kredite na Facebooku jer je riječ o lihvarskim kreditima zbog kojih ćete se vrlo brzo naći u ozbiljnim financijskim problemima.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje!

Započnite kviz