ZAŠTITITE SE KAD KUPUJETE NA INTERNETU

Internet postaje najvažnije mjesto kupnje za sve više hrvatskih građana, a broj kupaca na mreži u sljedećim će godinama nastaviti rasti, procjenjuju analitičari. 

 

Prema europskoj statistici, oko 30 posto hrvatskih potrošača kupuje putem interneta, što je još uvijek ispod europskog prosjeka razvijenih digitalnih ekonomija. No Hrvati su sve otvoreniji za internetsku kupnju, a strahovi od plaćanja karticama sve su manji. Građani na internetu najčešće plaćaju kreditnim karticama (76 %) i  PayPalom (72 %), a slijedi internetsko (58 %) i mobilno bankarstvo (24 %).

S interneta vrebaju mnoge opasnosti ‒  moguće su krađe identiteta ili podataka o kreditnim karticama. Stoga je najvažnije da pazite na kojoj internetskoj stranici kupujete. Ako je riječ o domaćem trgovcu, možete ga provjeriti na internetskim stranicama sudskog registra Trgovačkog suda u Zagrebu sudovi.pravosudje.hr.

Kupujete li na stranicama inozemnog trgovca, dobro provjerite uvjete poslovanja, odnosno mogućeg povrata robe. Provjerite iskustva drugih kupaca te ugled pojedinih trgovina. Trgovine koje imaju bazu lojalnih korisnika, s dobrim iskustvima objavljenim na forumima, uz razne sigurnosne programe na internetskim stranicama jamče sigurnost i ne treba ih posebno provjeravati.

Izbjegavajte ponude koje djeluju predobro. Svaka trgovina – osobito internetska – koja nudi „sve za gotovo ništa“ mora vam djelovati sumnjivo. Često naručeni artikli s takvih stranica, čak i ako stignu, ne odgovaraju onima na fotografijama. Takve trgovine obično ne nude mogućnost vraćanja robe, a ako je imaju, trošak snosi potrošač pa se to često ne isplati.

Istražite nudi li trgovac neke kodove za popust, što može sniziti cijenu, a osobito obratite pozornost na trošak poštarine i pravo vraćanja proizvoda ako niste zadovoljni. Važno je detaljno proučiti podatke koje od vas traži internetska trgovina, a što nudi zauzvrat. Ako se morate registrirati, smislite jedinstvenu lozinku (različitu od svih dosadašnjih) koju ćete znati samo vi.

Kako prepoznati lažne internetske ponude i oglase

Na internetskim portalima i društvenim mrežama često se pojavljuju lažni oglasi koji privlače potencijalne kupce na povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) ,kozmetičkih proizvoda i dodataka prehrani.  Na spomenutim oglasima, velikih, atraktivnih naslova – Hot sale,  80 % off, Discount Sale, Today only for…. i slično često se nudi kupnja prvog proizvoda uz vrlo nisku cijenu ili besplatno testiranje skupih aparata.

Hrvatska udruga banaka upozorava građane da ne nasjedaju na primamljive oglase te da budu oprezni prilikom kupnje na internetskim portalima na koje vode takvi oglasi. Većinom se uvjetuje plaćanje poštarine isključivo karticom. Kad otvori link, od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima „http“ umjesto „https“.

Riječ je o lažnim stranicama koje služe samo za prikupljanje osobnih i podataka o kartici, a kupci robu za koju misle da su je naručili nikada ne dobiju. Njihovi podaci mogu poslužiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje nisu obavili.

Kada kupujete na internetu, obvezno:

  • sami upišite web-adresu prodajnog mjesta, nikada putem poveznica s drugih web-stranica
  • prije unošenja kartičnih podataka obvezno provjerite je li riječ o sigurnim internetskim stranicama.

 

Na kraju kupnje od vas će se tražiti platna kartica ili sustav PayPal. 

Zašto se koristiti PayPalom

 

S obzirom na rizike financijskih zlouporaba kartica, često se umjesto plaćanja karticama rabe posrednički servisi koji omogućuju otvaranje osobnih internetskih računa korisnika za kupnju u web-trgovinama. Najpoznatiji je takav servis PayPal na koji se korisnici iz Hrvatske mogu registrirati putem portala PayPal Hrvatska uz primjenu kartica MasterCard, Visa, Visa Electron, American Express, Diners Club… (PayPal ne prihvaća karticu Maestro).

 

Ako se pitate zašto bi se netko radije koristio servisom elektroničkog plaćanja PayPal nego izravno na internetu platio platnom karticom, odgovor je da ta posrednička uloga povećava sigurnost  internetskih plaćanja. Naime,  kada se koristite PayPalom, podatke o svojoj platnoj kartici ostavljate samo jednoj instituciji – PayPalu, a ne brojnim web-trgovinama diljem svijeta.

 

Primjena sigurnosnog sustava 3D Secure

3D sigurnosni standard jamči vam sigurnost pri plaćanju na internetu putem standarda koje su propisali globalni platni sustavi Mastercard i Visa. 

Domaća i strana internetska prodajna mjesta koja sudjeluju u  sigurnosnom standardu 3D prepoznat ćete po istaknutom logu MasterCard SecureCode ili Verified by Visa.

Znate li svoja prava na internetu

Znate li svoja prava na internetu

Samo 50 posto hrvatskih potrošača zna svoja prava vezana uz internetsku kupnju. Informirajte se i zaštitite!

Kako banke štite vaš novac

Kako banke štite vaš novac

Osobne podatke i privatnost svojih mrežnih korisnika banke štite služeći se najmodernijom tehnologijom i omogućuju vam veću mobilnost i udobnost obavljanja transakcija.

Zaštita od prijevara u pet koraka

Zaštita od prijevara u pet koraka

Mnoge su prednosti kupnje i plaćanja računa iz vlastita doma, no važno je pritom se znati zaštititi od mogućih zlouporaba na internetu kako biste smanjili rizik od prijevare, krađe identiteta ili podataka o vašim platnim karticama.

Opasnosti Facebooka

Opasnosti Facebooka

Najvažnije je da budete svjesni lažnih oglasa i promocija aplikacija i personaliziranih poruka te da ne otvarate takav zlonamjeran sadržaj, a nipošto ne ostavljajte svoje osobne podatke.

Čuvajte se internetskih brzih kredita

Čuvajte se internetskih brzih kredita

Ne nasjedajte na brze kredite na Facebooku jer je riječ o lihvarskim kreditima zbog kojih ćete se vrlo brzo naći u ozbiljnim financijskim problemima.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje!

Započnite kviz