KOJIM JEZIKOM GOVORITE U POSLOVNOM SVIJETU

Istraživanja pokazuju da su za 70 % poduzetnika knjigovodstvo i porezi najgori dio njihova poduzetništva.

Većina poduzetnika nefinancijaša osjeća se nesigurnim kada treba upravljati novcem i donositi financijske odluke. Ako ste među njima, ne brinite se, niste jedini. 

Većina vas užasava se papira, ali i smatra da zna svoj posao i kako je to posve dovoljno da sve funkcionira. Dio vas misli da je riješio svoj problem papira jer ste zaposlili osobu koja se brine umjesto vas. Stvarnost je, nažalost, drukčija.  

Za početak, evo nekoliko pitanja vezanih za vaše osobne financije: Pratite li sve svoje troškove i bankarske transakcije? Kako? Vodite li ručnu evidenciju ili se koristite internetskim bankarstvom? Je li vam važno da u svakom trenutku znate s koliko novca raspolažete? Zašto vam je to važno?   

Svi znate odgovoriti na ova jednostavna pitanja, a većina pratiti svoje vlastite novčane ili bankarske transakcije. Danas ih za vas evidentira banka na vašem tekućem računu, a možete ih jednostavno pratiti putem interneta. Ako radite ručno, ni to nije loše. Isto tako, većina vas zna svoje stanje tekućeg računa u banci jer želite znati s koliko novca raspolažete i kada ste ušli u minus. Kada uđete u minus, onda pokušavate manje trošiti kako biste opet imali pozitivan saldo na računu. Neki od vas viškove ulažu ili štede. 

Kako upravljate i pratite svoje osobne financije, tako biste trebali pratiti i upravljati poslovnim financijama.Vrijede isti principi. 

Razumijete li svojega računovođu?

U poslovanju se susrećete s pojmovima: bilanca, račun dobiti i gubitka, novčani tok, likvidnost, solventnost, dobit i slično. Za poduzetnika nefinancijaša ti su pojmovi nerazumljivi. 

Računovodstvena terminologija sastoji se od financijskih izraza koje većina poduzetnika ne razumije te ih je potrebno objasniti jednostavno i razumljivo. U protivnom, razgovor s  računovođom potaknut će samo zbunjenost i frustriranost. 

Istraživanja pokazuju da poduzetnici nefinancijaši ne razumiju uobičajene termine financijskog izvještavanja pa ne razumiju računovodstvenu logiku, a u konačnici ni vlastito poslovanje pa donose krive poslovne odluke.

No, poanta je slijedeća. Tko god donosi poslovne odluke, mora znati čitati financijske izvještaje, mora razumijeti što mu brojke govore, mora govoriti jezikom financija i računovodstva. 

Čak i da prepustite da vam netko vodi poslovne knjige, vi kao vlasnik i poduzetnik morate razumjeti brojke. Iza njih je uvijek i samo uvijek vaš novac. Svi poduzetnici kreću put poduzetništva radi novca koji im donosi slobodu i samostalnost. Koliko god tema novca većini bila neugodna, profit je cilj svakog biznisa i o novcu treba razgovarati otvoreno. 

Zašto je važno da govorite i razumijete jezik računovodstva i financija? Zato što tada razumijete svoje poslovanje. Osnovna računovodstvena znanja i vještine bitni su, a posebno u kriznim vremenima i kada započinjete s novim poslom. Nadalje, možete bez straha komunicirati s bankarima, dobavljačima, kupcima i poslovnim ljudima. Bolje ćete se razumjeti jer se služite istim jezikom. 

Ne trebate se bojati ni papira. Prigrlite te papire i te brojke jer oni su vaši. 

Ako znate pratiti recept i ispeći kolač, onda možete i naučiti čitati financijske izvještaje. Ako znate pratiti rezultate Lige prvaka, onda možete i naučiti pratiti računovodstvenu logiku.

Osnove financijskih izvještaja nisu teške za razumijevanje i nisu znanstvena fantastika. U nastavku ćemo demistificirati financijske izvještaje i usvojiti terminologiju financija i računovodstva. Nitko od vas ne traži da budete knjigovođe ni računovođe, već da budete financijski pismeni.

Jeste li dovoljno financijski pismeni

Jeste li dovoljno financijski pismeni

Razumijete li financijske pokazatelje vašega poslovanja? Jeste li upoznati s financijskim mehanizmima koji su mu temelj? Donosite li odluke na temelju potpuna razumijevanja financijskih izvještaja?

Što se radi u knjigovodstvu, a što u računovodstvu

Što se radi u knjigovodstvu, a što u računovodstvu

Knjigovodstvo se usredotočava na svakodnevne financijske aktivnosti
poduzeća, a računovodstvo ih spaja u standardizirane godišnje financijske
izvještaje

5 stvari koje bi svaki financijski pismeni poduzetnik trebao znati

5 stvari koje bi svaki financijski pismeni poduzetnik trebao znati

Poduzetnici su većinom nefinancijske struke i nedostaju im potrebna financijska znanja i vještine nužni za rast i razvoj na tržištu.

Navigacija u novom normalnom

Navigacija u novom normalnom

Financijska pismenost smanjuje poduzetnički rizik povećanjem financijske otpornosti u vodstvu, prihodima, organizaciji, financijama i poslovanju.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koju nažalost ne učimo svi tijekom školovanja. Donosite li pogrešne financijske odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje!

Započnite kviz

KOJIM JEZIKOM GOVORITE U POSLOVNOM SVIJETU