BRIGA ZA STARE RODITELJE

Kako svojim roditeljima pomoći da stare dostojanstveno, a pritom im ne nametati vlastite standarde i ideje? Donosimo nekoliko savjeta kako to možete učiniti.   

Većina starijih roditelja nije svjesna ili odbija razgovarati o vlastitim smanjenim sposobnostima. To je za njih zastrašujuće vrijeme i zbog toga mnogi zadržavaju ili skrivaju bitne informacije od svoje odrasle djece. To se najčešće događa zbog sljedećih razloga:

 • straha od gubitka neovisnosti i dragocjene privatnosti
 • straha od priznavanja smrtnosti
 • straha od promjene novog okruženja, novih rutina i novih ljudi
 • ne žele opterećivati svoje najmilije svojim brigama i problemima
 • straha od troškova bilo kakvog tretmana ili njege koje njihovo stanje može zahtijevati
 • neugodno im je priznati da više ne mogu obavljati određene zadatke
 • moguće je da su se već suočili s problemima demencije ili znatnim smanjenjem kognitivnih sposobnosti što ih sprječava u prepoznavanju njihovih problema i ograničenja.

Kao njihovo dijete i vi zbog straha ili nemogućnosti da priznate smrtnost vlastitih roditelja, također možete propustiti znakove njihovih smanjenih sposobnosti. Odrasla djeca najčešće ne prepoznaju pravovremeno znakove potrebne brige o svojim roditeljima zbog sljedećih razloga:

 • ne želite priznati da vaši roditelji stare i da su svakog dana bliži smrti;
 • bojite se mogućnosti financijskih, emocionalnih i društvenih troškova;
 • bojite se da ne znate koje je korake potrebno poduzeti s ciljem rješavanja njihove situacije;
 • bojite se da će briga o vašim roditeljima ugroziti vaš brak, posao i život općenito i sl.

Prema novom Obiteljskom zakonu koji vrijedi od 1. siječnja 2018., briga za stare roditelje više nije izbor, nego postaje vaša zakonska obveza. Zakon definira kako su se građani dužni  brinuti o svojim roditeljima u starosti, odnosno pošto roditelji navrše 65 godina. Nebriga za roditelje smatra se oblikom obiteljskog nasilja, a kazna za nebrigu ili neprijavljivanje nasilja nad starim roditeljima iznosi 10.000 kuna ili zatvor do 45 dana.

Osim što je bitno da ste svojim roditeljima kada ostare oslonac te im pomažete u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, iznimno je važno pobrinuti se i o njihovu financijskom statusu i planu.

Evo nekoliko savjeta kako započeti s kreiranjem plana brige za svoje roditelje.

 1. Primjereno se pripremite za razgovor

Gotovo ni jedno odraslo dijete ne želi potezati pitanje „što ako“ sa svojim roditeljima i ni jedan roditelj ne želi priznati da će jednog dana trebati pomoć svoje djece za obavljanje možda i najosnovnijih životnih aktivnosti. Prije nego što osmislite plan brige za svoje roditelje, upitajte se:  

 • S kime započeti razgovor?
 • Koje su vaše najveće brige i koji su vaši prioriteti u brizi za vaše roditelje?
 • Koja je najbolji mogući ishod vašeg razgovora?
 • Koji je najgori mogući ishod vašeg razgovora?
 • Kako će vaši roditelji i drugi članovi obitelji reagirati na ono što im želite reći?
 • Kakve su uobičajene reakcije članova vaše obitelji kada se govori o neugodnim i teškim temama?
 • Uz emotivnu podršku, možete li i želite li te koliko svojim roditeljima pružiti financijsku podršku?
 1. Razgovarajte s roditeljima i otkrijete koje su njihove potrebe i želje

Važno je upamtiti da vaši planovi i intervencije koje namjeravate poduzeti ne smiju zaživjeti prije nego što ste o njima razgovarali sa svojim roditeljima. Vaša je dužnost informirati sve uključene i nipošto ne smijete početi ostvarivati plan bez znanja  i pristanka svojih roditelja. To je iznimno važno ne samo zato da biste zaštitili interes svojih voljenih nego i zato što bi vam takvo ponašanje moglo donijeti neželjene pravne probleme.

Tijekom razgovora, saznajte koji su planovi vaših roditelja, ako ih imaju. Žele li se umiroviti u stanu (ostati u vlastitom domu) ili će preseliti k nekom od djece? Žele li i ima li smisla da se presele u dom za starije osobe u kojem će imati potrebnu njegu i više interakcije s drugim starijim osobama? S koliko novca raspolažu i imaju li ušteđevinu, štednju za mirovinu ili fond štednje za crne dane?

 1. Donesite odluke i kreirajte plan potrebnih aktivnosti

Vi i drugi najbliži članovi obitelji trebali biste stalno pratiti zdravlje vaših roditelja i ocjenjivati njihovu sposobnost za samostalan život. Tako ćete uvijek biti svjesni trebaju li vašu pomoć, oko čega i koliko.

Osim pronalaska odgovarajućeg smještaja, u plan bi bilo pametno uvrstiti i pitanje raspodjele imovine poslije smrti roditelja te ih uputiti na sastavljanje oporuke ako je već nisu sastavili. Na taj način vi i roditelji imate mogućnost porazgovarati o raspodjeli ostavštine sa svim potencijalnim nasljednicima što može ukloniti mogućnost ulaska u parnični postupak zbog kasnijeg neslaganja svih uključenih. Jednako tako, pisanje oporuke zahtijeva detaljan popis ukupne imovine i obveza vaših roditelja što će vam omogućiti bolji uvid u stanje njihovih financija, kao i u njihove trenutačne mogućnosti i potrebe. Tako možete izbjeći i mogućnost nasljeđivanja dugova.

Ne zavaravajte se

Ne zavaravajte se

Vaša financijska situacija ovisi i o vašoj potrošnji. Prekomjerna potrošnja može izazvati ozbiljne novčane probleme, zbog kojih je teško zadovoljiti i osnovne životne potrebe obitelji.

Preuzmite kontrolu nad financijama

Preuzmite kontrolu nad financijama

Gotovo da nema osobe koja se barem jednom nije zapitala gdje je nestao novac od plaće. Kako biste izbjegli probleme prezaduženosti, naučite kontrolirati svoj novac.

Zašto je prisila dobra

Zašto je prisila dobra

Obećavate da ćete štedjeti za mirovinu, ali trošite novac na odmor. Odlučili ste da od ponedjeljka počinjete s dijetom, ali se predajete pred čokoladnom tortom. Da, teško se samokontrolirati, ali postoji rješenje.

Umirovljenje ne mora biti skupo

Umirovljenje ne mora biti skupo

Procjena je da u mirovini trebamo 70% trenutne plaće, a dobit ćemo manje od 50%. Mirovinska štednja je najvažnije ulaganje za doba kad smo financijski najranjiviji.

Oporuke i što trebate znati

Oporuke i što trebate znati

Gubitak člana obitelji težak je za svakoga. Ožalošćeni se često moraju suočiti i s pitanjem nasljedstva. Ako sve niste ugovorili unaprijed, to može biti dodatni stres.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i osvojite nagrade!

Započni kviz

Uvjeti korištenja