NE ZAVARAVAJTE SE

Vaša financijska situacija ovisi i o vašoj potrošnji. Prekomjerna potrošnja može izazvati ozbiljne novčane probleme, zbog kojih je teško zadovoljiti i osnovne životne potrebe obitelji.

U današnjem potrošačkom društvu mnogima je teško izići na kraj sa svojim novcem, pogotovu kad ga nemaju dovoljno za sve što im je potrebno i što žele.

Možda nikada niste razmišljali o potrošnji kao o procesu u kojem trošite proizvode i usluge da biste zadovoljili svoje potrebe i/ili želje. Ako nemate novca, ne možete ni kupiti sve što vam treba i sve što želite jer ste ograničeni vlastitim financijskim sredstvima. Trebate odrediti što vam je najvažnije kad je riječ o potrošnji, a za to morate znati razlikovati svoje potrebe od svojih želja. No sa željama nije lako izići na kraj, jer smo, dokazano je, iracionalni potrošači i često odlučujemo na temelju emocija ili trenutačna raspoloženja.

Važno je stoga osvijestiti da je financijska situacija pojedinca i obitelji  neprestano na udaru potrošnje na koju utječu osobni, društveni i psihološki čimbenici.

Odnos prema novcu i potrošnja

Svaki potrošač kad nešto kupuje prolazi kroz proces donošenja odluke koji započinje sa spoznajom problema, a završava kupovinom. Primjerice, vaš tinejdžer želi nove tenisice, a i stare su mu još dobre, vi niste planirali kupovinu, pa je pravo pitanje što ćete odlučiti.

Potreba je sve ono što vam je nužno za egzistenciju (npr. potreba za hranom, stanovanjem, odjećom, obućom itd.). Želja je s druge strane prohtjev za nečim što nije nužno za vašu egzistenciju, ali za vas ima određenu vrijednost.

Želje se mogu podijeliti u dvije osnovne kategorije: komfor i luksuz.

Komfor se odnosi na potrošnju proizvoda i usluga koje vaš život čine boljim, sretnijim i ugodnijim. Potrebe čine život mogućim, a komfor ga čini jednostavnijim i kvalitetnijim. Komfor će vam omogućiti hranjive i zdrave prehrambene namirnice, dobro opremljena kuća, odjeća koja odgovara različitim prilikama, rekreativni sadržaji, radio, televizija, časopisi itd. Riječ je o željama koje vaš život čine ugodnijim i koje bi na listi vaših prioriteta trebale doći poslije vaših nužnih potreba.

Luksuz se odnosi na proizvode i usluge koji su ljudima najčešće potrebni kao statusni simboli, pokazatelji moći, uspjeha i prestiža. Skupa brendirana odjeća, nakit, vrlo bogata hrana, skupocjeni sportski automobili, velike luksuzne kuće s poslugom, itd. samo su neki od primjera luksuza. Luksuz može donijeti dodatni užitak, ali i bez njega, život je kvalitetan i komforan.

S obzirom na navedenu kategorizaciju potreba i želja, i ukupna se potrošnja može podijeliti na:

  • nužnu i
  • luksuznu potrošnju.

Nužna potrošnja jest potrošnja radi zadovoljenja osnovnih životnih potreba, a luksuzna je potrošnja ona potrošnja koja se odnosi na ispunjenje vaših želja, odnosno kupnju proizvoda i usluga koji osiguravaju komfor i/ili luksuz. Prilikom kupnje uvijek je potrebno krenuti s ispunjenjem nužne potrošnje, a potom, ovisno o vašim financijskim mogućnostima, ostvariti tzv. luksuznu potrošnju.

Preuzmite kontrolu nad financijama

Preuzmite kontrolu nad financijama

Gotovo da nema osobe koja se barem jednom nije zapitala gdje je nestao novac od plaće. Kako biste izbjegli probleme prezaduženosti, naučite kontrolirati svoj novac.

Zašto je prisila dobra

Zašto je prisila dobra

Obećavate da ćete štedjeti za mirovinu, ali trošite novac na odmor. Odlučili ste da od ponedjeljka počinjete s dijetom, ali se predajete pred čokoladnom tortom. Da, teško se samokontrolirati, ali postoji rješenje.

Umirovljenje ne mora biti skupo

Umirovljenje ne mora biti skupo

Procjena je da u mirovini trebamo 70% trenutne plaće, a dobit ćemo manje od 50%. Mirovinska štednja je najvažnije ulaganje za doba kad smo financijski najranjiviji.

Briga za stare roditelje

Briga za stare roditelje

Kako svojim roditeljima pomoći da stare dostojanstveno a pritom im ne nametati vlastite standarde i ideje? Donosimo nekoliko savjeta kako to možete učiniti.

Oporuke i što trebate znati

Oporuke i što trebate znati

Gubitak člana obitelji težak je za svakoga. Ožalošćeni se često moraju suočiti i s pitanjem nasljedstva. Ako sve niste ugovorili unaprijed, to može biti dodatni stres.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i osvojite nagrade!

Započni kviz

Uvjeti korištenja