PREUZMITE KONTROLU NAD SVOJIM FINANCIJAMA

Gotovo da nema osobe koja se barem jednom nije zapitala gdje je nestao novac od plaće. Kako biste izbjegli probleme prezaduženosti i naučili živjeti u skladu sa svojim financijskim mogućnostima, naučite kontrolirati svoj novac.

 

 

Za postizanje osobnoga financijskog uspjeha iznimno je važno naučiti upravljati vlastitom potrošnjom. Donošenje odluka o potrošnji proces je koji se sastoji od 4 koraka

 1. prepoznavanje potrebe/želje
 2. traženje informacija
 3. identificiranje i evaluacija različitih mogućnosti
 4. kupnja.

Različite osobe potrošnji pristupaju na različite načine pa tako neke vrlo često zbog impulzivnosti, niske samokontrole i sl. preskaču pojedine od prethodno navedenih koraka i odmah idu na posljednji, odnosno u ostvarivanje kupnje.  

Osobni proračun  osnovni je način učinkovita upravljanja potrošnjom. On je glavni instrument u  planiranju osobnih financija koji će vam omogućiti uvođenje kontrole nad svakodnevnim troškovima.

Budžetirati zapravo znači potrošiti svaku kunu vaših primanja na papiru prije nego što je mjesec uopće započeo. Ipak, stvaranje i održanje proračuna nije lako. Mnogi pojedinci upravljanje proračunom uspoređuju s držanjem dijete. Baš kao i dijeta, proračun je često povezan s lišavanjem, odricanjem i smanjenjem.

Međutim, kreiranje i održavanje proračuna ipak ne mora biti bolno. Radije nego kao držanje dijete, proračun pokušajte zamisliti kao fotoaparat koji vam omogućuje da vidite pravu sliku svojih osobnih financija i vlastitih potrošačkih navika. Evo nekoliko smjernica  za uspješnu izradu i upravljanje proračunom:

 1. Neka vaš proračun bude jednostavan

Iako je proračun sredstvo koje služi za planiranje i upravljanje osobnim financijama i  stoga mora biti detaljan, vrlo lako može postati i pretjerano detaljan i zbog toga iznimno kompleksan i zamoran. Najteži dio proračuna podrazumijeva poštovanje granica koje ste si postavili i neprestano bilježenje svih troškova. Zato je važno da granice budu što realnije, aproračun što pregledniji i jednostavniji kako bi vam dnevno oduzimao što manje vremena.

 1. Sastavite proračun za razdoblje dovoljno dugo da vidite rezultate

Poželjno je proračun sastavljati za razdoblje „od plaće do plaće“ odnosno za mjesec dana. Osim toga, bilo bi dobro sastaviti i godišnji proračun. Naime, proračunom od mjeseca do mjeseca možete prilagoditi dnevne troškove života i račune, ali godišnji će vam proračun  pomoći da planirate veće i rjeđe troškove, poput odlaska na godišnji odmor ili neke druge važnije troškove koje je bolje sagledati kao godišnje izdatke.

 1. Kreirajte fond štednje za crne dane

Fond štednje za crne dane trebao bi biti bitan dio svakog proračuna. Može vam pomoći u financiranju neočekivanih troškova poput računa za medicinske usluge, velikoga kvara na automobilu, gubitka posla itd. Ako imate fond štednje za crne dane, nećete se morati zaduživati pri neočekivanim događajima jer ćete imati novac od kojeg ćete moći financirati neočekivan  izdatak ili svoju uobičajenu potrošnju ako primjerice izgubite posao. Poželjno je da u fondu uštedite   dovoljno sredstava za financiranje vaše uobičajene potrošnje tijekom tri do šestmjeseci. Jednom kada to postignete, vaša financijska stabilnost bit će mnogo veća pri bilo kakvu većem izdatkua, a vaš proračun gotovo neugrožen.

 1. Nemojte očajavati zbog praćenja svoje potrošnje

Dnevno praćenje često je teško i zamorno. Međutim, imate na raspolaganju različite načine praćenja, a vaša je zadaća pronaći onaj koji vam najviše odgovaraHoće li to biti osobni planer, zablica u Excelu, mobilna aplikacija ili specijalizirani mrežni program za upravljanjem proračunom, zapravo je svejedno. Jedino je bitno da odaberete način koji vama najbolje odgovara.

 1. Uključite cijelu obitelj

Bilo da vaš proračun utječe na vašeg supružnika, partnera ili djecu, ključno je da svi budi informirani o utvrđenom financijskom planu. Naime, ako su u istom kućanstvu dvije ili više osoba sa znatno različitim stavom o novcu, prije ili poslije nastat će problemi. Morate biti svjesni stavova drugih osoba o novcu i shvatiti da vaši stavovi nisu jedini ni univerzalni. Kako bi vaš financijski plan bio uspješan, mora biti odraz stavova, potreba i želja svih članova koji sudjeluju u njegovu izvršenju i svi moraju biti informirani o koracima koji se moraju poduzeti. Važno je i da pokušate biti otvoreni sa svojim najbližima i informirate ih o svojim financijskim ciljevima. Tako možete osmisliti sustav podrške koji će vam pomagati u trenucima kada vaša samokontrola bude smanjena. U takvim situacijama, bliske osobe mogu vas upozoriti da ste obećali kontrolirati se i paziti na potrošnju i prisiliti vas na preuzimanje odgovornosti.

 1. Prilagodbe u proračunu radite putem

Ako u nekom trenutku shvatite da vaši prioriteti i ciljevi koje ste odredili ne odgovaraju stvarnosti koju živite, pretpostavite da je vaš plan spreman za izmjenu. Važno je da vaši ciljevi uvijek budu usklađeni s vašim financijskim mogućnostima, a prioriteti koje ste si postavili doista budu važni u danom trenutku. Sve ostalo dovest će vas na put financijskih problema.

 1. Pokušajte dodati umjesto da samo smanjujete

Upravljanje proračunom obično podrazumijeva upravljanje potrošnjom te smanjenje i rezanje troškova. Međutim, primijetite li da smanjenje potrošnje nije dovoljno kako bi vas dovelo na put financijske uspješnosti, promislite i potražite načine za povećanje priljeva novca. Pronađite dodatni posao, prodajte nešto od imovine koju posjedujete. Naime, pojedinci često razmišljaju samo o jednoj strani jednadžbe, a postoji i druga strana na koju također možete utjecati, bilo da je to privremeno ili trajno.

 1. Neka neuspjeh ne bude vaše rješenje

Neka vaši rezovi budu umjereni. Ako svakoga dana uživate u dvije kave, nemojte s dvije kave dnevno doći do ni jedne kave dnevno. Postupno uvodite rezove jer nitko se ne želi pridržavati proračuna koji ga lišava svakog oblika zabave u njegovu životu. Ipak, zapamtite da je žrtvovanje dio uspješna upravljanja osobnim financijama te da je katkad u sadašnjosti nužno više puta sam sebi reći „ne“ kako bismo si u budućnosti mogli reći veliko „da“.

Osim kreiranja osobnog proračuna, za ostvarenje financijskog uspjeha i postizanje kontrole nad potrošnjom bitno je stalno razvijati odgovoran i pozitivan stav prema planiranju osobnih financija te identificirati čimbenike (najčešće psihološke) koji utječu na način na koji raspolažete financijskim sredstvima i donosite odluke o potrošnji.

Ne zavaravajte se

Ne zavaravajte se

Vaša financijska situacija ovisi i o vašoj potrošnji. Prekomjerna potrošnja može izazvati ozbiljne novčane probleme, zbog kojih je teško zadovoljiti i osnovne životne potrebe obitelji.

Zašto je prisila dobra

Zašto je prisila dobra

Obećavate da ćete štedjeti za mirovinu, ali trošite novac na odmor. Odlučili ste da od ponedjeljka počinjete s dijetom, ali se predajete pred čokoladnom tortom. Da, teško se samokontrolirati, ali postoji rješenje.

Umirovljenje ne mora biti skupo

Umirovljenje ne mora biti skupo

Procjenjuje se da u mirovini trebamo 70 % trenutačne plaće za život, a dobit ćemo manje od 50 %. Zato je mirovinska štednja danas najvažnije ulaganje za godine u kojima ćete biti financijski najranjiviji.

Briga za stare roditelje

Briga za stare roditelje

Kako svojim roditeljima pomoći da stare dostojanstveno a pritom im ne nametati vlastite standarde i ideje? Donosimo nekoliko savjeta kako to možete učiniti.

Oporuke i što trebate znati

Oporuke i što trebate znati

Gubitak roditelja ili bilo kojeg člana obitelji težak je za svakog pojedinca. U tom trenutku, ožalošćeni se često moraju suočiti i s pitanjem nasljedstva pokojnika. Ako sve niste ugovorili unaprijed, to može biti dodatni stres za vas i vašu obitelj.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i osvojite nagrade!

Započni kviz