KAKO ODLUČIVATI ZAJEDNO

Partneri koji se ne slažu oko financija i nemaju zajedničke financijske ciljeve češće se razvode; prema istraživanjima, čak 70 posto brakova u svijetu puca zbog novca.    

Vi smatrate da vam je potreban novi automobil, a vaš partner misli da je stari još dobar i da je važnije kupiti nove PVC prozore. Pri  dogovoru o zajedničkim ciljevima slijedite nekoliko jednostavnih koraka.

  1. Razgovarajte.

Odvojite vrijeme potrebno za razgovor o financijskim ciljevima, bilo da je to štednja za novi automobil, otplata duga na kreditnim karticama ili vaše putovanje iz snova. Pri tome pazite da ne kritizirate ciljeve partnera – oni su mu (njoj) jednako važni kao vama vaši.  Razgovarajte o svojim potrebama i željama i dogovorite najvažnije ciljeve pazeći da su oni uravnoteženi i ostvarivi za oboje. Većina parova samo pretpostavlja da se partner slaže s njihovim mišljenjem o financijama, pa često zbog toga izbijaju nepotrebne razmirice i svađe.

  1. Napravite popis najvažnijih ciljeva i odredite kako ih postići.

Napravite popis zajedničkih dugoročnih ciljeva (za 20 godina, pet godina, tri godine), srednjoročnih (godinu dana) i kratkoročnih (unutar godine dana). Nakon obiteljskih ciljeva, razgovarajte o vlastitim, pojedinačnim ciljevima. Zapamtite da je ostvarenje zajedničkih ciljeva timski rad.

  1. Kontrolirajte ostvarenje cilja.

Usredotočite se na ostvarenje dogovorenih ciljeva. Ako postoji problem  poput  nedostatka novca, razgovarajte gdje i kako ga možete steći,  a ako je potrebno, dodatno prilagodite svoju potrošnju kako biste ostvarili cilj.

Ako ste već neko vrijeme u braku, redovito provjeravajte što je najvažnije u ostvarenju vaših ciljeva jer se to s  vremenom mijenja i nešto što vam je bilo važno prije nekoliko mjeseci, više ne mora biti, primjerice ako dobijete dijete.

  1. Nagradite se.

Odredite si male nagrade za ostvarenje cilja jer će vas to dodatno motivirati i zabaviti.  Kada ste, primjerice, poslije tri mjeseca štednje kupili novi hladnjak, i to baš onakav kakav ste i željeli, uživajte u zajedničkoj večeri u omiljenu restoranu.

Za ispunjenje većih ciljeva, počastite se romantičnim  izletom za vikend. Motivacija i pozitivni osjećaji zbog ostvarivanja zajedničkih ciljeva jako su važni, osobito u  težim vremenima.

Često su razmirice i svađe oko novaca samo posljedica financijskog nejedinstva. Stoga su zajednički ciljevi i njihovo ispunjenje važni za izgradnju i stabilnost  svake obitelji.

  • Određivanjem zajedničkih ciljeva povećava se odgovornost, a partneri su svjesni svojih prihoda i rashoda, ništa nije skriveno, sve je jasno.
  • Manje se svađate oko novca jer parovi koji podupiru svoje financijske ciljeve manje raspravljaju o tome kako se on treba trošiti.
  • Bolje razumijevate financijsku stvarnost. Kad je novac „moj‟ ili „tvoj‟, teško je shvatiti trenutačnu financijsku sliku. Kad je novac „naš‟, jasnije vidimo gdje smo i kamo idemo ako ni zbog čega drugog a ono zbog  dva para očiju.
  • Zajednički financijski ciljevi važni su jer ste usredotočeni i motivirani za njihovo ostvarenje. Kad se parovi slože kako do dogovorenog cilja, vjerojatnije će ga i ostvariti.

Ne zaboravite, brak je zajedništvo u svemu, pa i u novcu.

Nek' je bal, a ne maskenbal

Nek' je bal, a ne maskenbal

Pod pritiskom da vjenčanje mora biti najbolje i fantastično, mladenci zapadaju u financijske probleme na početku zajedničkog života. Evo kako to izbjeći.

Moj, tvoj, naš račun

Moj, tvoj, naš račun

Vođenje zajedničkih financija u braku velik je izazov. Ne samo da morate odlučiti kako trošiti i štedjeti kao par već i o tome kojim ćete računima obavljati plaćanja.

Za miran san ‒ dobar kućni proračun

Za miran san ‒ dobar kućni proračun

Kućni proračun pomoći će vam da ostvarite dogovorene zajedničke financijske ciljeve. Odredite stoga vrijeme i mjesto za razgovor o svojim financijama ‒ rutina olakšava razgovore o novcu.

Provjeri znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite trebate li pomoć!

Započni kviz