ZA MIRAN SAN – DOBAR KUĆNI PRORAČUN

Kućni proračun pomoći će vam da ostvarite dogovorene zajedničke financijske ciljeve. Odredite stoga vrijeme i mjesto za razgovor o svojim financijama ‒  rutina olakšava razgovore o novcu.

O tome kako ostvarujete financijski mjesečni plan i jesu li se možda pojavili neočekivani troškovi trebate redovito razgovarati. Najbolje je odvojiti sat, dva svakog mjeseca kako biste provjerili što ide prema planu, a što ne i  gdje su moguće prilagodbe.

Važo je da podijelite financijske zadatke i da se dogovorite tko će plaćati račune i pratiti ostvarenje kućnog proračuna te upozoriti budete li morali  smanjiti potrošnju.

Odredite vašu ulogu

Istraživanja pokazuju da su muškarci skloniji rizičnijim ulaganjima, a žene  sigurnoj štednji u bankama, ali i da ćete u braku biti najzadovoljniji ako zajednički odlučujete i ako dijelite odgovornost. Česti su pri tome stereotipi: muškarci su zaduženi za investiranje, dugoročno planiranje i osiguranje, dok se žene brinu o dnevnim troškovima kao što su kupnja namirnica i plaćanje računa. Bolje je međutim prepoznati prednosti i sposobnosti partnera i organizirati se tako da svatko obavlja ono u čemu se najbolje snalazi, bez obzira na to kako rade drugi parovi ili kakva je bila tradicija u vašoj obitelji.

Pokušajte podijeliti odlučivanje i zadatke tako da i jedno i drugo znate sve o zajedničkim financijama i osjećate se uključenima.

Među starijim parovima i obiteljima u kojima samo muškarac radi, odgovornost za financijsko odlučivanje preuzima muškarac. Problem je u tome da kako parovi stare, veća je vjerojatnost da će se žene   morati same nositi s odlukama o financijama (zbog smrti partnera, njegove bolesti   ili razvoda), ali ne znaju kako.

Parovi koji zajedno donose financijske odlukle i kućni proračun opušteniji su u svojim odlukama i najviše su uvjereni u napredak prema svojim novčanim ciljevima. Također imaju manje nesuglasica o novcu. Nitko ne voli samostalno upravljati novcem. Ulaganje i druge vrste financijskih odluka mogu biti stresni i često podrazumijevaju veću  odgovornost.  Zato parovi obično više vole podijeliti  poslove i  zadovoljniji su kad odlučuju zajedno.

Prvi korak u stvaranju kućnog proračuna definiranje je kategorija  te iznosa koji se troše na hranu, stanovanje, automobil, zabavu i slično te s druge strane popisivanje svih izvora i iznosa primanja. Da bi se to automatiziralo, preporučuje se koristiti nekom od web aplikacija pomoću koje možete upravljati kućnim proračunom.

Više od novca

Mnogi su načini na koje partneri mogu zajednički i  uspješno donositi odluke, no ovo su općenita pravila svake otvorene i jasne komunikacije.

o          Pitajte.
Kada nešto nije dovoljno jasno ili je jedan od partnera nedovoljno informiran, nužno je postavljati temeljita i detaljna pitnja dok obje strane ne budu jednako upućene – tek tada se može donijeti zajednička odluka.

o          Slušajte.
Kada je jedan od partnera entuzijastičan ili uvjeren da je nešto dobra investicija, jedan od najvećih pomagača  druga je strana i osoba „hladne glave‟koja sluša i prosuđuje iz drukčije, manje entuzijastične perspektive.

o          Zajedništvo i vizija.
U paru  partneri uvijek doživljavaju stvarnost drukčije te je za donošenje zajedničkih financijskih odluka nužno imati zajedničku viziju budućnosti.

o          Kućni je proračun mnogo više od novca. Osim ostvarenja financijskih ciljeva, pomoći će vam da ostvarite i svoje osobne/zajedničke vrijednosit, provedete kvalitetno vrijeme s obitelji, zajedničke aktivnosti i slično.

o          Pouzdanje i pozitivan stav prema budućnosti i zajedničkom životu temelj su svakog zajedničkog odlučivanja.

Nek' je bal, a ne maskenbal

Nek' je bal, a ne maskenbal

Pod pritiskom da vjenčanje mora biti najbolje i fantastično, mladenci zapadaju u financijske probleme na početku zajedničkog života. Evo kako to izbjeći.

Moj, tvoj, naš račun

Moj, tvoj, naš račun

Vođenje zajedničkih financija u braku velik je izazov. Ne samo da morate odlučiti kako trošiti i štedjeti kao par već i o tome kojim ćete računima obavljati plaćanja.

Kako odlučivati zajedno

Kako odlučivati zajedno

Partneri koji se ne slažu oko financija i nemaju zajedničke financijske ciljeve češće se razvode; prema istraživanjima, čak 70 posto brakova u svijetu puca zbog novca.

Provjeri znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite trebate li pomoć!

Započni kviz