NEK’ JE BAL, A NE MASKENBAL

Pod pritiskom da vjenčanje mora biti najbolje i fantastično, mladenci zapadaju u financijske probleme na početku zajedničkog života. Evo kako to izbjeći.

Ulazak u brak, kako god ga zamislili, važan je i poseban trenutak u životu koji treba obilježiti na jedinstven način. Mnogi se parovi muče s  plaćanjem vjenčanja pa se tako najdivniji dan u životu može pretvoriti u noćnu moru.

Koliko stoji vaše vjenčanje?

Vrlo je česta pogreška u početku zajedničkog života  preveliko trošenje na vjenčanje. Malo je parova koji troškove vjenčanja mogu platiti gotovinom pa se često zadužuju.   Uz ostale troškove i ulaganja koje  ima, mladi par u život kreće u dugovima do grla. To ne znači da bi mladenci trebali odustati od vjenčanja, već to da bi za one s manjim financijskim zalihama bilo bolje skromnije vjenčanje, a onda bi, kad im se financijske prilike poprave   (za petu ili desetu godišnjicu braka) mogli prirediti veliku zabavu.

Ne postoji idealan proračun za vjenčanje niti pravilo koliko ono mora stajati. Bitno je da stoji onoliko koliko možete platiti  a da se pri tome ne zadužujete. Ako se u želji da imate raskošno vjenčanje ipak planirate zadužiti, morate biti posve sigurni da ćete od novčanih darova gostiju odmah moći vratiti kredit.

Osim novca koji imate na raspolaganju, važan je i vaš koncept  vjenčanja koji priželjkujete – mirna večera sa svijećama za 20 ljudi u vrtu razlikuje se od vjenčanja u hotelu za 250 uzvanika.

Planiranje troškova

Kad znate s koliko novca raspolažete, napravite financijski plan i proračun vjenčanja.

Okviran popis gostiju ponajviše kroji troškove  vašeg proračuna.  Potom je potrebno odrediti lokaciju i restoran ‒ mjesta u samom središtu grada skuplja su nego ona izvan njega. K tome, luksuzniji hoteli drže višu razinu usluge pa je trošak po osobi znatno viši nego u  drugim, manje ekskluzivnim objektima.

Iz stila vjenčanja proizlaze i vaši troškovi odjeće i obuće, glazbe, dekoracije, rasvjete i  slično. To su sve fiksni troškovi na koje ćete potrošiti veći dio novca  odlučite li se za veliko, tradicionalno vjenčanje.

Teško je odrediti prosječan trošak vjenčanja jer u apsolutnim brojkama on ovisi o broju gostiju, ali recimo da vaše vjenčanje  stoji 100.000 kn. Udio pojedinih troškova ne bi trebao premašiti sljedeće postotke:

 • večera, 50 %
 • odjeća, 8‒10 %
 • cvijeće, 8 ‒ 10 %
 • fotograf, 10 ‒ 12 %
 • pozivnice i zahvalnice, 4 ‒ 6 %
 • zabava/glazba, 8 ‒ 10 %
 • prstenje, 2 ‒ 3 %
 • ostalo, 5 ‒ 8 % (dekoracija, troškovi kod kuće, uljepšavanje i slično).

Najvažnije je biti discipliniran, priseban i znati na što i kako se troši. Jako je lako zaigrati se i živjeti u nadi da će netko drugi podmiriti troškove – ali to nije istina. Bez obzira na to  računate li na novčane darove ili ne, za početak morate imati dio novca u gotovini (barem 30 %) da biste mogli obaviti rezervacije i kupiti osnovne stvari,  primjerice pozivnice.

Kako možete uštedjeti

Tržište vjenčanja raste na konceptu emocionalne pristranosti i pritiska kako sve morate imati i kako vaše vjenčanje mora biti  najbolje i najljepše, bez obzira na to koliko će to stajati. Istina je daleko od toga  zato što se prekrasna i lijepa vjenčanja mogu ovako organizirati uz relativno podnošljiv trošak.

 • Odredite što vam je najvažnije, ne morate imati sve. Primjerice, vama može biti važan dobar glazbeni sastav i hrana, ali ćete istodobno uštedjeti na cvijeću i fotografu.
 • Promislite koje goste uistinu želite pozvati jer više gostiju znači i veći trošak.
 • Odrecite se izrazito skupih detalja poput nesezonskog cvijeća ili kupnje preskupe vjenčanice koju ćete poslije teško prodati.
 • Pokušajte izbjeći nepotrebne troškove poput unajmljivanja automobila ili skupocjena cvijeća.
 • Pojednostavnite meni.
 • Dobro se informirajte o svemu ‒ poput konkurentskih ponuda, iskustva drugih mladenaca, zadovoljstva pojedinim lokacijama i slično.
Moj, tvoj, naš račun

Moj, tvoj, naš račun

Vođenje zajedničkih financija u braku velik je izazov. Ne samo da morate odlučiti kako trošiti i štedjeti kao par već i o tome kojim ćete računima obavljati plaćanja.

Kako odlučivati zajedno

Kako odlučivati zajedno

Partneri koji se ne slažu oko financija i nemaju zajedničke financijske ciljeve češće se razvode; prema istraživanjima, čak 70 posto brakova u svijetu puca zbog novca.

Za miran san ‒ dobar kućni proračun

Za miran san ‒ dobar kućni proračun

Kućni proračun pomoći će vam da ostvarite dogovorene zajedničke financijske ciljeve. Odredite stoga vrijeme i mjesto za razgovor o svojim financijama ‒ rutina olakšava razgovore o novcu.

Provjeri znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite trebate li pomoć!

Započni kviz