MOJ, TVOJ, NAŠ RAČUN

Vođenje zajedničkih financija u braku velik je izazov. Ne samo da morate odlučiti kako trošiti i štedjeti kao par već i o tome kojim ćete računima obavljati plaćanja.

Neki parovi jednim računom plaćaju sve zajedničke troškove poput režija, hrane, štednje, otplate kredita, kupnje odjeće, obuće i sl.  Drugi parovi to čine s odvojenih bankovnih računa. Ispravno je i jedno i drugo sve dok postoji zajednički financijski plan i otvorena komunikacija u vezi sa svim financijskim pitanjima.

Pojam zajedničkog računa koji se otvara i upotrebljava u nekim zemljama (npr. u SAD-u i Kanadi) odnosi se na račun kojim se mogu služiti dvije ili više osoba. To su najčešće supruzi, poslovni partneri ili osobe u nekom bliskom srodstvu. Ovakav se zajednički račun u Hrvatskoj ne može otvoriti. Stoga je najčešće jedan supružnik vlasnik računa, a drugi  opunomoćenik koji ima svoju bankovnu karticu i može raspolagati novcem na računu kao i njezin vlasnik. Opunomoćenik može mijenjati određene postavke računa kao što je npr. način slanja izvadaka, ali vlasnik računa ima pravo uvijek ukinuti punomoć koju je nekomu dao i time onemogućiti raspolaganje novcem na računu.

Mnogi parovi međutim radije vode odvojene financije zbog psihičkih barijera i osjećaja da time zadržavaju svoju samostalnost. Tada, i ako parovi s jednog  računa plaćaju zajedničke troškove ‒ poput rate kredita ili najma i režija ‒ drugi vlastiti račun za supružnike znači zadržavanje neovisnosti i vlastita identiteta. Parovi s dva zasebna računa ne osjećaju se kao da moraju „pitati za dopuštenje‟ prije nego što kupe nešto ili izdvoje više novaca na štedni račun. Također, manja je vjerojatnost da će jedan u paru osjećati kao da jedna osoba troši nepravedno više novca nego druga pa će biti i manje  razloga za sitne svađe oko novca.

Što učiniti? Zagovaratelji obaju pristupa daju čvrste argumente i objašnjenja za upravljanje financijama u braku na jedan ili drugi način. Napokon, osobne su financije  osobne. I u jednom i u drugom slučaju važno je otvoreno i iskreno razgovarati o novcu.

Međutim, evo nekoliko pitanja koje je dobro razmotriti:

  • Ako jedan supružnik radi, a drugi želi ostati kod kuće s djecom, odvojene financije nemaju smisla. Supružnik koji ostaje kod kuće obavljat će mnogo važnog posla za obitelj poput kuhanja, čišćenja, pospremanja, glačanja, čuvanja djece i slično. Plaća nije jedini način na koji parovi mogu pridonijeti kućanstvu.
  • Ima li jedan partner dug, a drugi ga nema? Sjednite i razgovarajte o tome kako i u kojem ćete roku podmiriti taj dug.  Možda želite voditi svoje financije odvojeno dok se većina duga ne isplati (to ne znači da ne možete pomoći jedno drugomu).
  • Vjerujete li da brak znači „naše‟, ali želite zadržati financijsku neovisnost? Razmislite o jednom računu za plaćanje zajedničkih izdataka ‒ no dogovorite iznos za potrošnju koju si možete priušti po želji .
  • Želite li ostati financijski neovisni i u braku i zadržati odvojene financije, zapamtite da je važno imati jedan zajednički proračun i o svim pitanjima u vezi s novcem otvoreno i iskreno razgovarati. Parovi ne bi smjeli imati zasebne račune kako bi jedno od drugoga nešto skrivali ili zato što jedan supružnik ne vjeruje drugomu.

Jedan, dva ili više računa  odluka je koju vi i vaš partner donosite zajedno kao tim.

Nek' je bal, a ne maskenbal

Nek' je bal, a ne maskenbal

Pod pritiskom da vjenčanje mora biti najbolje i fantastično, mladenci zapadaju u financijske probleme na početku zajedničkog života. Evo kako to izbjeći.

Kako odlučivati zajedno

Kako odlučivati zajedno

Partneri koji se ne slažu oko financija i nemaju zajedničke financijske ciljeve češće se razvode; prema istraživanjima, čak 70 posto brakova u svijetu puca zbog novca.

Za miran san ‒ dobar kućni proračun

Za miran san ‒ dobar kućni proračun

Kućni proračun pomoći će vam da ostvarite dogovorene zajedničke financijske ciljeve. Odredite stoga vrijeme i mjesto za razgovor o svojim financijama ‒ rutina olakšava razgovore o novcu.

Provjeri znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite trebate li pomoć!

Započni kviz