KAKO RAZGOVARATI S DJECOM O NOVCU

Djeca će vam postaviti mnoga pitanja o novcu, a vaša je dužnost kao roditelja da im pokušate odgovoriti na pitanja i navesti ih na put uspješna upravljanja njime. Donosimo vam devet savjeta kako djecu uključiti u financijske odluke.

Jedan je od najboljih načina razgovora o novcu da doista slušate pitanja koja vaše dijete postavlja i iskoristite ih kao poticaj za razgovor i edukaciju o važnim financijskim temama. Odgovori poput: „To nije bitno“ ili “To nije lijepo pitanje” i sl. vašem djetetu pokazuju da je novac nebitan ili da nešto nije u redu s njime.

Ako vaše dijete postavi pitanje „Jesmo li siromašni?“ ili „Jesmo li bogati?“ zapravo vas pita za sigurnost vaše obitelji. Djeca se neprestano uspoređuju sa svojim vršnjacima ili to njihovi vršnjaci čine umjesto njih, kako bi vidjeli uklapaju li se u društvo. Tim i sličnim pitanjima djeca pokušavaju objasniti životni stil svoje obitelji i staviti ga u određeni kontekst. To su vrlo teška i osjetljiva pitanja, posebice za obitelji koje imaju ograničena financijska sredstva, žive na rubu siromaštva ili ispod granice siromaštva. Koliko god teško bilo, pokušajte im odgovoriti smireno, iskreno i uvjerljivo, primjerice „Nemamo mnogo, ali imamo dovoljno za život i za brigu o tebi.‟

Ako vaša obitelj dobro zarađuje i može si priuštiti više od prosjeka, ponovno pokušajte odgovoriti iskreno, primjerice „Posao koji mama i tata rade omogućuje nam više novca od mnogih drugih poslova.“ Starija djeca zasigurno će imati više pitanja. Nemojte im lagati.

Iznimno je važno da djeca, posebice tinejdžeri, budu svjesna financijske situacije u obitelji kako bi prilagodili svoje želje i, ako je moguće, također pripomogla obiteljskom proračunu svojim radom putem učeničkih ili studentskih udruga. Koja god bila vaša situacija, uvijek istaknite da je novac potreban za život, ali da on ne može kupiti ono najvažnije u životu, poput sreće i dobrih prijatelja.

Najvažniji je korak pri učenju djeteta kako mudro upravljati novcem da se i sami pokušate ponašati financijski odgovorno i mudro upravljate svojim novcem. Drugim riječima, pokušajte ih poučiti vlastitim primjerom. Zna se da djeca često ne naprave ono što roditelji traže od njih, a ipak ih vrlo često imitiraju u njihovu ponašanju i usvajaju njihove obrasce ponašanja.

Evo nekoliko savjeta kako djecu uključiti u financijska pitanja:

Objasnite im razliku između potreba i želja

Vrlo je važno djeci objasniti razliku između potreba koje su nam nužne za život i želja koje nam nisu nužne, ali naš život čine ljepšim i nas zadovoljnijima. Uza smireno „ne‟ objasnite im zašto ne mogu dobiti slatkiše ili omiljeno gazirano piće svaki put kad ste u prodavaonici ili zašto im ne možete priuštiti najnoviji model mobitela koji su vidjeli na televiziji. Umjesto da im odgovorite samo: „ Nemam novaca“ ili „Ne može“, odgovorite im da prvo morate platiti  ono što je svima potrebno poput stana, hrane, odjeće i obuće, a onda ako ostane novca, možete kupiti i dodatne stvari kojima se vesele svi članovi obitelji. Time ćete ih naučiti da razlikuju potrebe od želja, ali i pojmove kao što su nedostatak novca, racionalno raspolaganje novcem, štednja te upravljanje proračunom.

Poučite ih otkud dolazi novac

Iznimno je važno da djeca u što ranijoj životnoj dobi shvate da novac ne raste na drveću i da nije neograničen. Objasnite djetetu kako je novac nagrada za rad na određenome radnome mjestu i da je za njegovo stjecanje vrlo važno biti marljiv, discipliniran i redovito učiti.

Važno je da djeca shvate kako je količina novca ograničena (zbog čega ne mogu dobiti sve što požele i kad god požele) te da je novac koji zarađujete povezan s razinom obrazovanja i vremenom koje provodite na poslu. To će ih naučiti da je njihovo obrazovanje iznimno važno, a odsutnost roditelja često nužna kako bi im mogli priuštiti sve što im je važno za život (stan, hranu, odjeću, obuću, igračke itd.).

Tako će djeca vrlo brzo shvatiti da novac ne dolazi iz bankomata kad god poželimo ni da se kreditnom karticom možemo služiti kad god nam se nešto svidi.

Dodijelite im džeparac

Džeparac je odličan način poučavanja djece o vrijednosti novca. Džeparac djeci omogućuje promišljanje o ostvarenju želja i onom što im je najvažnije, te s pomoću njega mogu shvatiti prave vrijednosti novca. Iznos džeparca ovisit će o vašem proračunu, a za svaku godinu starosti, ako vam to vaša primanja omogućuju, pomalo ga povećavajte. Za djecu mlađu od deset godina primjeren je tjedni džeparac, a za starije mjesečni. Djetetu džeparac omogućuje prirodno i spontano učenje o važnosti raspolaganja novcem pa će tako ubrzo naučiti da ako potroši sve na slatkiše danas, sutra neće imati dovoljno novca za novu igračku. Tako dijete shvaća da odluke koje donosi danas uvijek utječu na ono što će se dogoditi sutra.

Potaknite ih na „zarađivanje“

Osvijestite važnost rada za plaću. Neka znaju da ste sav novca kojim raspolažete zaradili svojim radom na svome radnom mjestu. Recite im koliko ste sati radili da biste zaradili za iznos neke njihove igračke ili druge potrepštine. Potaknite djecu da „zarade“ veći džeparac obavljajući sitne poslove po kući, a tinejdžere da pronađu ljetni posao preko učeničke udruge kako bi shvatili da se jedino radom stvara bogatstvo.

Naučite ih važnosti štednje

Iznimno je važno djecu poticati na štednju. Požele li neki proizvod veće vrijednosti, recite im da je za skupe stvari potrebno štedjeti (skupljati) novac. Izdvajanje dijela džeparca radi štednje iz koje će kupiti željene proizvode djecu će naučiti odgovornom financijskom ponašanju, utjecati na stvaranje pozitivnog stava prema štednji te im pokazati da je u životu često potrebno odricanje kako bi u budućnosti mogli ostvariti nešto više. Pritom je važno djetetu dati slobodu u raspolaganju novcem koji je uštedjelo ili dobilo na dar od drugih članova obitelji. Dopustite mu da ga upotrijebi na način i stvari koje samo odabere, a mislite li da je potrebno, ponudite mu savjet ili pomoć u odabiru onoga na što bi moglo potrošiti ušteđevinu. Katkad dopustite i male pogreške, jer ipak se na vlastitim pogreškama najbolje uči. Kako bi im štednja bila lakša i zabavnija, kupite im kasicu prasicu ili im otvorite dječju štednju u banci. Odlučite li se za otvaranje štednog računa za svoje dijete, obvezno ga povedite u posjet banci i iskoristite priliku da ga informirate kako su banke mjesta u kojima osobe mogu položiti svoju štednju ili zatražiti novac u obliku kredita. Naučite ih da je novac posuđen iz kredita novac koji moramo vratiti banci, da uvijek moramo vratiti više nego smo posudili te da se kredit korisni samo onda kada nemamo štednju i za važne stvari kao što su kupnja kuće ili stana, automobila, obrazovanje i sl.

Uputite ih u životne troškove

Pokažite im svoj mjesečni račun, primjerice za struju ili vodu i recite im koliko ste sati morali raditi da biste platili taj račun. Objasnite im da na iznos računa za struju utječe i njihovo ponašanje; da je važno ugasiti svjetlo kada nisu u sobi, ugasiti televizor kada ga ne gledaju i sl.

Poučite djecu o oglašavanju

Djeca su svakodnevno izložena raznim oblicima oglašavanja već od vrlo rane dobi. Marketinška industrija uvelike utječe na odluke mladih o potrošnji, ali i na razvijanje njihovih osobnih stavova i sustava vrijednosti. Poučite djecu da određeni proizvod ne mora nužno biti najbolji zato što ga oglašava njihov omiljeni sportaš ili pjevačica. Objasnite im da su oni plaćeni kako bi promovirali određene predmete i da to najčešće nisu predmeti koje bi sami osobno izabrali.

Pokušajte ih pripremiti na „vršnjački pritisak“

Kada krenu u vrtić, a posebice u školu, djeca će se suočiti s pritiskom vršnjaka da imaju određene proizvode (tenisice određene marke, novi mobitel i sl.) ili se ponašaju na određeni način. Neka djeca ne prepoznaju vršnjački pritisak čak ni kada se on događa, a druga mogu biti pretjerano osjetljiva. Važno ih je početi pravodobno pripremati na to i svakodnevno im isticati kako materijalne stvari ne utječu na oblikovanje njihova identiteta. Objasnite im da je zabavno kada njihovi prijatelji podijele s njima svoje nove igračke, igre i ideje. S druge strane, igra se može pretvoriti u vršnjački pritisak kada ih prijatelji počnu zadirkivati zbog onoga što im se sviđa ili zbog toga jer nešto ne posjeduju.

Samopouzdana su djeca znatno manje podložna vršnjačkom pritisku. Pomozite svom djetetu da se dobro osjeća vezano uza svoje odabire i omogućite mu da s vama slobodno raspravlja o svojim željama, onomu što mu se sviđa i ne sviđa. Time će postati znatno otpornije na pritisak okoline.

Uključite djecu u obiteljski proračun

Obiteljski proračun utječe na vašeg supružnika, partnera, djecu i sve druge članove vašeg kućanstva pa je ključno da svi budi informirani o utvrđenom financijskom planu. Kako bi vaš financijski plan bio uspješan, mora biti odraz stavova, potreba i želja svih članova koji sudjeluju u njegovu izvršenju i svi moraju biti informirani o koracima koji se moraju poduzeti, pa tako i vaša djece. Pokažite im svoj proračun, objasnite im čemu služi i redovito ih uključujte u njegovo sastavljanje.

Jednom mjesečno pitajte ih za njihove male želje i zajedno ih uvrstite u proračun vaše obitelji. Informirajte ih ako se nečega morate odreći kako biste ostvarili neke od želja članova vaše obitelji.

Pokušajte im novac približiti u igri

Igrajte se dućana, banke, popunjavajte edukativne financijske bojanke ili igrajte društvene igre poput Monopolyja. Igru iskoristite kako biste porazgovarali o odgovornoj potrošnji i važnosti štednje. Zajedno posjetite internetsku stranicu udruge Štedopis i slične stranice na kojima ćete pronaći edukativne materijale u obliku kvizova, filmića ili igara.

5 stvari o novcu koje mora znati svaki tinejdžer

5 stvari o novcu koje mora znati svaki tinejdžer

Kako bi kada se osamostale tinejdžeri bili odgovorne odrasle osobe, važno je pripremiti ih za nekoliko financijskih pitanja.

Gdje štedjeti i kako odabrati štedni proizvod

Gdje štedjeti i kako odabrati štedni proizvod

Većina građana pod pojmom štednja podrazumijeva štednju na računu u banci. Međutim, danas postoji više mogućnosti štednje.

Koja je razlika između mješovitoga životnog osiguranja i štednje u banci?

Koja je razlika između mješovitoga životnog osiguranja i štednje u banci?

Polica životnog osiguranja uza štednju sadržava i rizik od smrti tijekom osiguranja, pa se u slučaju smrti isplaćuje cijela svota.

Kako odabrati najbolji oblik štednje i ulaganja

Kako odabrati najbolji oblik štednje i ulaganja

Odluke o štednji i ulaganjima teške su za obične ljude, no nemojte se obeshrabriti. Važno je da ste odlučili dio svojega novca ulagati ili štedjeti.

Razumijete li svoju poreznu karticu?

Razumijete li svoju poreznu karticu?

Svaki građanin s mjesečnim primanjima ima svoju poreznu karticu koja služi za porezne olakšice i osobni odbitak, pa je važno prijaviti na vrijeme sve promjene koje na to utječu.

Provjeri znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite trebate li pomoć!

Započni kviz