KAKO VAS ŠTITI AUTOOSIGURANJE?

Kupnja osiguranja za vlasnika automobila nije jednostavna pa je dobro znati bitne činjenice.

Automobil je jedno od najopasnijih sredstava koje posjedujete. U samo jednoj sekundi vožnja automobila može izazvati nečiju smrt, invalidnost, velike troškove liječenja, veliku materijalnu štetu i tužbe.

Ako vozite bez valjane police autoodgovornosti, činite prekršaj, a možete biti novčano kažnjeni i do 50.000 kuna. Skrivi li vozač pak nesreću s neosiguranim vozilom, neograničeno odgovara svom svojom imovinom. Zato je važno da imate odgovarajuće autoosiguranje koje će vas zaštititi od teških financijskih gubitaka zbog ozbiljne prometne nesreće.

Obvezno osiguranje od autoodgovornosti

Polica obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti (AO) vezana je uz vlasnika vozila, ali pokriva odgovornost za materijalnu i nematerijalnu štetu koju vlasnik, suvlasnik i ovlašteni korisnik motornog vozila upotrebom vozila počine trećim osobama.

Skrivite li primjerice lančani sudar, šteta na tuđim automobilima i osobama naplatit će se s vaše police AO-a, a štetu na svojem automobilu morat ćete platiti sami – osim ako nemate dodatna pokrića uz policu AO-a ili ako nemate dobrovoljno kasko-osiguranje.

Što sve pokrivaju dodatna osiguranja

Dodatno pokriće uz policu AO-a može biti zaštita vozača vozila koje je skrivilo prometnu nesreću, pri čemu osiguranje pokriva naknadu za trajnu bol, trajnu invalidnost, troškove liječenja te izgubljenu zaradu za privremene nesposobnosti za rad. Dodatno pokriće može biti i zaštita bonusa na temelju koje zadržavate pravo na stečeni bonus ako nastane osigurani slučaj, odnosno ako se šteta isplati po vašoj polici (zbog čega bi se inače aktivirao malus).

Cijene polica AO-a pošto vam se smanji bonus mogu znatno narasti, a vi ste, primjerice, nekomu samo malo „sjeli“ na branik te se on s vaše police naplatio za 50 eura.

Na tržištu su različite kombinacije pa se isplati provjeriti ponudu da biste izabrali baš ono što vam je potrebno.

Premija AO-a ovisi o vozilu, dobi osiguranika i registarskom području, ali i o osiguravajućim društvima pa se u tome teško snaći. Stoga usporedite više ponuda osiguravatelja, a u tome vam može pomoći internetska stranica www.kompare.hr na kojoj ćete pronaći najpovoljniju policu za vas.

Kako izabrati kasko-osiguranje

Uz policu obveznog autoosiguranja možete ugovoriti osiguranje za štetu u slučaju prometne nesreće koju ste sami skrivili – dobrovoljno kasko-osiguranje.

Postoje dvije vrste kaska: puni i djelomični kasko te različite kombinacije, a mnogi vozači ne znaju da kasko-osiguranje mogu ugovoriti i na nekoliko dana, što je osobito dobro ako idete na godišnji odmor. Za više o osiguranju preuzmite besplatnu internetsku publikaciju „Osiguranje za početnike“.

Kupiti ili unajmiti stan?

Kupiti ili unajmiti stan?

Univerzalnog odgovora nema, jer to ovisi i o vašem životnom stilu. Pogledajte sljedeće brojke i vidjet ćete zašto.

Jeste li osigurali svoj dom?

Jeste li osigurali svoj dom?

Kupnja doma najveća je investicija u životu, pa nemojte riskirati veliki financijski gubitak zbog pljačke, poplave, požara, potresa ili neke druge nepredviđene prirodne katastrofe.

Novosti za sve koji kupuju stan na kredit

Novosti za sve koji kupuju stan na kredit

Građani koji uzimaju stambene kredite od ove godine bit će informiraniji i zaštićeniji od onih koji su već kupili stanove na kredit. Izdvajamo najvažnije.

Što je bolje: fiksna ili promjenjiva kamatna stopa?

Što je bolje: fiksna ili promjenjiva kamatna stopa?

Bez obzira na to razmišljate li o zaduživanju ili štednji, kamatna je stopa najvažnija za ispravno donošenje odluka.

Otplata na rate ili anuitetna otplata?

Otplata na rate ili anuitetna otplata?

Anuiteti i rate kao pojmovi vrlo se često miješaju, a bitno je da ih korisnici kredita razumiju.

Provjeri znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite trebate li pomoć!

Započni kviz