KUPITI ILI UNAJMITI STAN?

Univerzalnog odgovora nema jer to, među ostalim, ovisi i o vašem životnom stilu. Pogledajte sljedeće brojke i vidjet ćete zašto.

Ivan je podstanar koji mjesečno plaća stanarinu 300 eura i štedi 200 eura. Ukupno je to 500 eura mjesečno. Za 30 godina uz kamatnu stopu od 2 % uštedio je oko 100.000 eura.*

Lana je uzela stambeni kredit od 100.000 eura po kamatnoj stopi od 5 % godišnje na rok od 30 godina. Mjesečna joj je rata kredita 530 eura. Nakon 30 godina otplatila je cijeli kredit i ima stan koji je prije 30 godina platila 100.000 eura.

Tko je bolje prošao: Ivan ili Lana?

Ljudi poput Lane više vole živjeti u vlastitu stanu i uzeti stambeni kredit nego biti podstanari. Ivan se ne želi vezati sa mjesto stanovanja i radije je podstanar te razliku od 200 eura investira ili štedi.

Kupnja prve nekretnine i rješavanje stambenog pitanja ne mogu se gledati isključivo kao ulaganje jer na to utječu emocije i osobni stavovi koje je teško monetarno izraziti. Nekima je važniji osjećaj ugode života u vlastitoj nekretnini koju su sami uredili i koja im poslije otplate kredita ostaje u vlasništvu, a drugima je važniji osjećaj mobilnosti u unajmljenim kvadratima da bi na kraju života imali ušteđevinu.

Životni stil i financijske mogućnosti pojedinca razlikuju se u određenim trenucima života (odlazak na studij u veći grad, vjenčanje), potrebama (rođenje djeteta, odlazak djece) ili pak mjestu stanovanja.

Hrvati više vole živjeti u vlastitu stanu i uzeti stambeni kredit nego biti podstanari. U drugim europskim zemljama građani radije unajmljuju nekretnine nego što ih kupuju.

I podstanari imaju prava

Najam stana ima niz prednosti – mobilniji ste pojavi li se prilika za bolji i plaćeniji posao u drugome mjestu. Sprječavate budući rizik od prezaduženosti ako pad prihoda ugrozi mogućnost otplate kredita ili vam zbog rasta mjesečnih anuiteta otplate kredita (zbog promjene kamatnih stopa, deviznog tečaja i sl.) dotadašnji prihodi ne budu dovoljni za urednu otplatu.

Pošto ste našli stan koji vam odgovora, svakako potpišite ugovor o najmu i inzistirajte da se on prilagodi vašim zahtjevima, primjerice tko uklanja kvarove u stanu, pod kojim se uvjetima raskida ugovor i sl. Većina podstanara ne zna da bi pričuvu trebao plaćati vlasnik, a ne podstanar.

Prije konačne odluke o tome hoćete li kupiti ili unajmiti stan:

    • raspitajte se o cijenama stanova u mjestu u kojem živite
    • pronađite uvjete pod kojima se u vašemu mjestu može unajmiti stan
    • usporedite troškove stambenoga kreditas troškovima najma stana
    • raspitajte se o mogućnostima uvođenja poreza na nekretnine u Hrvatskoj.

Dakle, što je ključan kriterij odabira između kupnje i unajmljivanja stana? Odgovor je u tome da to nije ni cijena ni mogućnost zaduživanja već ukupna kvaliteta života i fleksibilnost koju svaka opcija pruža, a koja odgovara individualnim potrebama.

* Okvirni izračuni.

Kako vas štiti autoosiguranje?

Kako vas štiti autoosiguranje?

Kupnja osiguranja za vlasnika automobila nije jednostavna pa je dobro znati bitne
činjenice.

Jeste li osigurali svoj dom?

Jeste li osigurali svoj dom?

Kupnja doma najveća je investicija u životu, pa nemojte riskirati veliki financijski gubitak zbog pljačke, poplave, požara, potresa ili neke druge nepredviđene prirodne katastrofe.

Novosti za sve koji kupuju stan na kredit

Novosti za sve koji kupuju stan na kredit

Građani koji uzimaju stambene kredite od ove godine bit će informiraniji i zaštićeniji od onih koji su već kupili stanove na kredit. Izdvajamo najvažnije.

Što je bolje: fiksna ili promjenjiva kamatna stopa?

Što je bolje: fiksna ili promjenjiva kamatna stopa?

Bez obzira na to razmišljate li o zaduživanju ili štednji, kamatna je stopa najvažnija za ispravno donošenje odluka.

Otplata na rate ili anuitetna otplata?

Otplata na rate ili anuitetna otplata?

Anuiteti i rate kao pojmovi vrlo se često miješaju, a bitno je da ih korisnici kredita razumiju.

Provjeri znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite trebate li pomoć!

Započni kviz