OTPLATA NA RATE ILI ANUITETNA OTPLATA (I U ČEMU JE RAZLIKA)

Anuiteti i rate kao pojmovi vrlo se često miješaju, a bitno je da ih korisnici kredita razumiju. I anuiteti i rate mjesečne su otplate kredita, ali se različito formiraju pa znatno utječu na iznos otplate kredita.

Otplata na rate Addiko Bank

Stambeni, gotovinski i auto krediti otplaćuju se u anutiteima. Anuiteti su jednake mjesečne otplate koje se sastoje dijelom od glavnice te kamate na preostalu glavnicu pa se svakom otplatom mijenja struktura aunuiteta. Glavnica duga je iznos novca (kredita) pozajmljen od banke. Pravilo je da se u početku kredita u anuitetu dominantno otplaćuju kamate te se s vremenom to mijenja i sve se više otplaćuje glavnica.

Otplatom u anuitetima korisnici kredita nerijetko imaju osjećaja da plaćaju kredit već godinama, a da se veličina neotplaćenog dijela glavnice gotovo i ne smanjuje. S druge strane, otplatom u ratama odmah se otplaćuje najvažniji dio kredita – glavnica.

Za razliku od anuiteta, pri otplati kredita na rate mjesečna je obveza promjenjiva. Iznos glavnice u svakoj je rati jednak, a iznos se na preostalu glavnicu mijenja te se s vremenom smanjuje zbog čega rata postaje sve manja.

Otplata u ratama brža je i jeftinija otplata kredita, ali na isti iznos takva otplata u počeTku kredita zahtijeva veći iznos otplate te veću kreditnu sposobnost klijenta.

Kako vas štiti autoosiguranje?

Kako vas štiti autoosiguranje?

Kupnja osiguranja za vlasnika automobila nije jednostavna pa je dobro znati bitne
činjenice.

Kupiti ili unajmiti stan?

Kupiti ili unajmiti stan?

Univerzalnog odgovora nema, jer to ovisi i o vašem životnom stilu. Pogledajte sljedeće brojke i vidjet ćete zašto.

Jeste li osigurali svoj dom?

Jeste li osigurali svoj dom?

Kupnja doma najveća je investicija u životu, pa nemojte riskirati veliki financijski gubitak zbog pljačke, poplave, požara, potresa ili neke druge nepredviđene prirodne katastrofe.

Novosti za sve koji kupuju stan na kredit

Novosti za sve koji kupuju stan na kredit

Građani koji uzimaju stambene kredite bit će informiraniji i zaštićeniji. Izdvajamo najvažnije.

Što je bolje: fiksna ili promjenjiva kamatna stopa?

Što je bolje: fiksna ili promjenjiva kamatna stopa?

Bez obzira na to razmišljate li o zaduživanju ili štednji, kamatna je stopa najvažnija za ispravno donošenje odluka.

Provjeri znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koja se nažalost ne uči u školi, na fakultetu, ni u bračnim savjetovalištima. Donosite li pogrešne odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš osobni, obiteljski i poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite trebate li pomoć!

Započni kviz