TREBATE LI S DJECOM RAZGOVARATI O NOVCU I KADA?

Da, i to što prije; manja će vrlo brzo razumjeti da novac ne dolazi „iz bankomata“, a tinejdžeri da kreditna kartica nije zamjena za gotovinu u novčaniku. Tako će naučiti odgovorno raspolagati svojim džeparcem i neće zahtijevati od roditelja da udovolje njihovim nerealnim potrošačkim zahtjevima.

Addiko Bank

U modernom društvu djeca se od najranije dobi susreću s problemima i izazovima upravljanja novcem, od raspolaganja džeparcem do upravljanja kreditnim novcem (bonom) na mobilnim aparatima. Djeca sve ranije postaju potrošači te neka od njih mogu imati važnu ulogu u stvaranju obiteljskih rashoda, a katkad i prihoda ‒ mnogi stariji učenici, kao i oni koji studiraju, mogu ostvarivati prihode od povremenog rada. Osim toga, djeca su posljednjih godina postala važan dio ciljne skupine za oglašavanje i marketing, pa postoji niz marketinških kampanja koje se najčešće neizravno obraćaju djeci.

Psiholozi savjetuju da što prije počnete razgovarati s djecom o novcu jer ona već od treće godine prepoznaju njegovu snagu; vide kako novac izlazi iz bankomata i ulazi u novčanik roditelja, a ne znaju kako se ondje stvorio ni kako brzo nestaje.

Smatra se da bi s financijskim obrazovanjem trebalo krenuti u najranijoj dobi kako bi djeca što prije stekla znanja i vještine potrebne za izgradnju i usvajanje odgovorna financijskog ponašanja. Osim institucionaliziranog obrazovanja u školama, prvi su i najvažniji u financijskom obrazovanju djece njihovi roditelji.

Djeca usvajaju ponašanje svojih roditelja, pa tako i ono prema novcu. Istraživanja pokazuju da djeca čiji se roditelji financijski ponašaju uredno i odgovorno kao odrasle osobe češće aktivno upravljaju osobnim financijama i postaju financijski zdrave i odgovorne osobe. S druge strane, djeca koja dolaze iz financijski neurednih obitelji, u kojima je „život na kredit“ način života, a nemogućnost podmirenja računa svakidašnjica, kao odrasle osobe često su prezadužene i žive stihijski bez ikakva financijskog plana.

Pritom se javlja problem da mnogi roditelji smatraju kako su financije i novac teme o kojima ne bi trebalo raspravljati s djecom. Roditelji često iz zaštitničkih motiva (kako ih ne bi nepotrebno opterećivali), a često i zato što smatraju da ona nemaju potrebe biti informirana o financijskim pitanjima obitelji, djecu posve isključuju iz svih razgovora o novcu i obiteljskim financijama.

Rezultati mrežne ankete udruge Štedopis o tome „Koliko s djecom razgovarate o novcu?“ pokazali su da 48 posto roditelja često razgovara s djecom o novcu, 36 posto rijetko, a da 16 posto roditelja nikada s djecom ne razgovara o njemu. Ako se ovi posljednji pribroje roditeljima koji rijetko razgovaraju s djecom o novcu, proizlazi da je 52 posto anketiranih kojima je novac tabu-tema.

Zbog takva ponašanja mnoga djeca, a kasnije i mnogi mladi ljudi, posve su neinformirani o osnovnim financijskim pitanjima, osnovnim troškovima života, ne znaju kako odgovorno raspolagati novcem ni kako štedjeti pa zbog toga često od svojih roditelja zahtijevaju nešto neracionalno i donose iracionalne potrošačke odluke. Pozitivan i odgovoran stav o potrošnji i raspolaganju novcem gradi se od najranije životne dobi, a jednom kada osoba usvoji neodgovoran stav prema novcu, često su potrebne godine kako bi se on promijenio. Stoga je dužnost svakoga odgovornog roditelja uključiti djecu u razgovore o novcu, informirati ih o važnim problemima, troškovima i prije svega stvarati pozitivan stav prema novcu i štednji.

Kako razgovarati s djecom o novcu

Kako razgovarati s djecom o novcu

Djeca će vam postaviti mnoga pitanja o novcu, a vaša je dužnost kao roditelja da im pokušate odgovoriti na pitanja i navesti ih na put uspješna upravljanja njime.

5 stvari o novcu koje mora znati svaki tinejdžer

5 stvari o novcu koje mora znati svaki tinejdžer

Kako bi kada se osamostale tinejdžeri bili odgovorne odrasle osobe, važno je pripremiti ih za nekoliko financijskih pitanja.

Gdje štedjeti i kako odabrati štedni proizvod

Gdje štedjeti i kako odabrati štedni proizvod

Većina građana pod pojmom štednja podrazumijeva štednju na računu u banci. Međutim, danas postoji više mogućnosti štednje.

Koja je razlika između mješovitoga životnog osiguranja i štednje u banci?

Koja je razlika između mješovitoga životnog osiguranja i štednje u banci?

Polica životnog osiguranja uza štednju sadržava i rizik od smrti tijekom osiguranja, pa se u slučaju smrti isplaćuje cijela svota.

Kako odabrati najbolji oblik štednje i ulaganja

Kako odabrati najbolji oblik štednje i ulaganja

Odluke o štednji i ulaganjima teške su za obične ljude, no nemojte se obeshrabriti. Važno je da ste odlučili dio svojega novca ulagati ili štedjeti.

Razumijete li svoju poreznu karticu?

Razumijete li svoju poreznu karticu?

Svaki građanin s mjesečnim primanjima ima svoju poreznu karticu koja služi za porezne olakšice i osobni odbitak, pa je važno prijaviti na vrijeme sve promjene koje na to utječu.