5 trendova digitalne transformacije za mala poduzeća

Sva poduzeća, a posebno mala, trebala bi prihvatiti nekoliko digitalnih alata kako bi osigurala stalan uspjeh. 

Mnoge se male tvrtke oslanjaju na tehnologiju za obavljanje svakodnevnih zadataka i poboljšanje učinkovitosti, koristeći se svime, od radnih računala do pohrane u oblaku. Naoružane  najnovijim digitalnim alatima, pojednostavnjuju svoje poslovne aktivnosti, smanjuju troškove i poboljšavaju produktivnost zaposlenika.

Ovih bi pet tehnologija sve tvrtke, posebno male, trebale prihvatiti kako bi osigurale stalan uspjeh.

1) Izgradite snažnu kibernetičku sigurnost

S novim tehnološkim razvojem pojavljuju se novi sigurnosni problemi kojima se poduzeća moraju pozabaviti. Mnogi kupci određuju gdje žele kupovati na temelju plaćanja i zaštite identiteta. Na meti hakera u svijetu, ali i u Hrvatskoj, sve su više male tvrtke, pa upravo one moraju dati prednost kibernetičkoj sigurnosti radi sigurnosti svih osjetljivih podataka.

Ankete  u svijetu pokazuju da gotovo 50 % malih poduzeća nema plan obrane za svoju kibernetičku sigurnost. Stoga su u opasnosti njihovi financijski podaci, podaci o klijentima, dobavljačima i na kraju mogu upropastiti samo poslovanje.

Bez obzira na to prepustite li brigu o informacijskoj sigurnosti vanjskom IT stručnjaku ili zaposlite IT profesionalca, važno je provesti potrebne sigurnosne mjere za zaštitu korporativnih i korisničkih podataka. Napredna sigurnosna rješenja prate kretanje unutar sustava i upozoravaju upravljanje kada otkrije sumnjivu aktivnost. Ova rješenja omogućuju tvrtkama da odgovore na prijetnje hakerskih napada i tako svoje poslovne podatke čuvaju sigurnima.

2) Prihvatite analizu podataka

Mnoge male tvrtke ne vjeruju da imaju dovoljno podataka za izradu izvješća i analitike. Međutim, tvrtke mogu prikupiti vrijedne uvide praćenjem transakcija, aktivnosti društvenih medija i prometa na web-stranici.

Male tvrtke mogu optimirati prikupljanje podataka i analitiku ugradnjom softvera za izradu detaljnih izvješća. Menadžment se može koristiti analitikom za razvoj djelotvornih uvida radi poboljšanja internih procesa, interakcija s klijentima i strategija. Poznavanje i razumijevanje vaših korisnika i načina na koji oni stupaju u interakciju s vašom web-lokacijom neprocjenjive su informacije i mogu biti dio slagalice koja nedostaje vašem uspjehu.

3) Oglašavajte se i povežite se digitalno

Pronalaženje kreativnih načina da vaš brend ostane relevantan i probije se kroz digitalnu buku važnije je nego ikad. Širok je izbor besplatnih i plaćenih alata koji mogu pomoći vašem prodajnom i marketinškom timu da ostane povezan s potencijalnim klijentima, a sve zahvaljujući trenutačnu digitalnom marketingu i društvenim mrežama. Modeli oglašavanja nastavljaju se pomicati prema digitalnim medijima, oglašavanju na društvenim mrežama i utjecajnom marketingu, pa je to nešto na što biste se trebali usredotočiti, ako već niste.  

Sve je očitije da će marketing događaja (konferencija, webinar, sajam ili izložba za povezivanje sa svojom publikom) biti proširen ili potpuno zamijenjen marketingom zajednice na kojem se mrežno razmjenjuju novosti, iskustva, savjeti i sl. s vašim obožavateljima ili sljedbenicima na različitim društvenim mrežama. Nastala je eksplozija virtualnih događaja, no čak i uza zamor od zumiranja zbog ekstenzivne mrežne komunikacije i mnogobrojnih Zoom-konferencija ljudi će pronaći načine da budu povezani i dalje.

Ako je digitalni marketing zastrašujući, počnite s kampanjom na društvenim mrežama – ulazni su troškovi niski i mogli biste se iznenaditi koliko učinkovit može biti. Pobrinite se da vaši odjeli prodaje i marketinga budu posve naoružani svime što im je potrebno kako bi ostali relevantni u kontaktu sa svojom ciljanom publikom.

Digitalni komunikacijski alati također su izvrstan način za prenošenje poruka podrške, informiranje vaših trenutačnih klijenata o vašim poslovnim aktivnostima i pružanje optimistična sadržaja kao način da ih zadržite angažiranima.

4) Koristite se umjetnom inteligencijom i automatizacijom

Automatizacija znači uštedu vremena i novca vlasnika malih poduzeća. Glavne su joj prednosti u malom poduzeću veća produktivnost, ušteda, povećana usklađenost, bolji financijski uvid i još mnogo toga.

Uz automatizacije, male tvrtke također mogu integrirati tehnologije koje se koriste umjetnom inteligencijom za preuzimanje raznih zadataka koji se ponavljaju. AI (artificial intelligence) se može činiti nedostupnim za malu tvrtku, ali može biti jednostavan kao korištenje botom za odgovaranje na osnovne upite ili unos podataka. To znači da se vaši zaposlenici mogu usredotočiti na rad kako bi vaše poslovanje podigli na sljedeću razinu.

5) Integrirajte i ujedinite softver

Kako malo poduzetnici usvajaju nove tehnološke alate, pojavit će se značajna potreba za integracijom softvera. Ovo je proces spajanja različitih softverskih sustava kako bi se napravio jedan jedinstven sustav koji djeluje tako da različite aplikacije „razgovaraju“ i „rade“ zajedno kako bi vaše poslovanje funkcioniralo glatko.

Na primjer, kada vaš tim za korisničku podršku ažurira adresu na jednoj platformi, ona se mora ažurirati na drugim mjestima na kojima se automatski pohranjuje. Ove integracije omogućuju da vaši podaci rade zajedno, eliminirajući pogreške po nižoj cijeni od ručnih procesa.

Naposljetku, sjetite se zašto to sve radite. Digitalna transformacija omogućuje vam da nastavite isporučivati ​​vrijednost korisnicima, podupirući njihovo ponašanje i potrebe koje se mijenjaju.

Šest koraka digitalne transformacije

Šest koraka digitalne transformacije

Digitalna transformacija brzo redefinira načine poslovanja pojedinaca i tvrtki, promijenila je cijele industrije: od taksija do medija, od filma do restorana i banaka.

Kako izliječiti strah od digitalne transformacije

Kako izliječiti strah od digitalne transformacije

Zabrinutost za troškove i nedostatak internog znanja najveće su prepreke za uvođenje digitalne transformacije; evo kako ih ukloniti.

Zamke digitalne transformacije

Zamke digitalne transformacije

Koje su najčešće pogreške i zamke pri provedbi digitalne transformacije i kako ih izbjeći.

Primjeri digitalne transformacije

Primjeri digitalne transformacije

Kako tehnologije – od računalstva u oblaku do umjetne inteligencije – mogu pomoći da se približite svojim kupcima.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koju nažalost ne učimo svi tijekom školovanja. Donosite li pogrešne financijske odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje!

Započnite kviz

5 trendova digitalne transformacije za mala poduzeća