Korištenje financijskim izvještajima za razvoj vašeg poslovanja

Bilo da sami ulažete u posao ili tražite kredit, financijski su izvještaji neprocjenjivi. Njima dokazujete da je vaše poslovanje održivo te da može rasti

Kad se naviknete čitati financijske izvještaje s razumijevanjem, što ćemo u nastavku objasniti, oni bi vam zapravo mogli biti zabavni. Analizirajući vaš neto prihod i novčane tokove te gledajući prošle trendove, počet ćete shvaćati mnoge načine na koje možete poboljšati svoje financijske rezultate.

Evo nekoliko praktičnih načina na koje financijski izvještaji mogu pomoći vašem rastu.

Ulaganje u imovinu

Recimo da vam se bicikli za dostavu kvare svaki drugi mjesec, a vi morate svaki drugi mjesec platiti 50 eura troškova održavanja. To je 300 eura godišnje po biciklu. Pretpostavimo da su troškovi kupnje novog, vrhunskog bicikla, 600 eura. Korištenjem podacima računa dobiti i gubitka možete izračunati da će se u dvije godine to isplatiti.

Osiguranje kredita

Jedna osoba može poslužiti samo određenu količinu sladoleda. Pretpostavimo da ne možete pratiti potražnju tijekom užurbanih ljetnih mjeseci. Red pred vašom sladoledarnicom ponekad naraste na 20 metara, ljudi postanu frustrirani i odlaze prije nego što kupe vaš sladoled.

U ovom trenutku može imati smisla zaposliti drugog (sezonskog) zaposlenika. Ali za to vam je potreban kredit.

Prije nego što vam da kredit, banka će htjeti saznati o financijskom položaju vaše tvrtke. Žele znati koliko zarađujete, koliko trošite i koliko ste odgovorni prema vašim poslovnim financijama. Ove su informacije dobar pokazatelj hoćete li biti u poslu dovoljno dugo da otplatite svoj kredit.

Tada su financijski izvještaji neprocjenjivi. S ispravno pripremljenim bilancama i izvještajima o prihodima spremni ste dokazati da je vaše poslovanje održivo ‒ i uhvatiti se u koštac s resursima koji su vam potrebni za njegovo proširenje.

Porezi

Konačno, bez pravilno pripremljenih financijskih izvještaja podnošenje poreza može biti noćna mora. Ne samo da vam financijski izvještaji govore koliko prihoda trebate prijaviti već vam daju i pregled troškova koje ste imali ‒ od kojih se neki mogu otpisati kao porezni odbici za mala poduzeća.

Zašto i koje financijske izvještaje trebate

Zašto i koje financijske izvještaje trebate

Osnovni financijski izvještaji bilanca, račun dobiti i gubitka te izvještaj o novčanom toku govore koju imovinu posjedujte i komu dugujete na određenidan, odakle vaš novac dolazi i koliko novca trebate te su izuzetno korisni za donošenje pametnih poslovnih odluka.

Ah to računovodstvo

Ah to računovodstvo

Koliko se god oni činili dosadnim, računovodstveni procesi i sustavi donose vjerodostojnost informacija na temelju kojih odlučujete.

17 savjeta

17 savjeta

Financijsko planiranje nije najuzbudljiviji dio poslovanja za većinu novih i malih poduzetnika, ali uštedjeti novac za budući rast ne treba odbaciti.

Financijski plan

Financijski plan

Mali poduzetnici i početnici misle da financijski plan treba samo velikima i da je gubitak vremena. Ako ste i vi među njima, hitno promijenite mišljenje.

Provjerite znanje!

Ispravno upravljanje novcem je životno važna vještina koju nažalost ne učimo svi tijekom školovanja. Donosite li pogrešne financijske odluke u vezi s novcem koje mogu imati dalekosežne posljedice na vaš poslovni život? Odgovorite na 10 pitanja kviza i provjerite svoje znanje!

Započnite kviz

KORIŠTENJE FINANCIJSKIM IZVJEŠTAJIMA ZA RAZVOJ VAŠEG POSLOVANJA